2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tiltott absztraktok 03:00

Gazdaság

Tállai András: Brüsszel nyomására kell a benzin jövedéki adójához hozzányúlni és a gyártói hulladékdíjat bevezetni

A családi adórendszer védelme, a munkát és a gazdaságot terhelő adók alacsonyan tartása, az adóadminisztráció csökkentése, az egyszerűsítés, a dereguláció és a gazdaság fehérítése áll a 2024-es adóeljárási szabályok fókuszában, valamint minden olyan kormányzati lépés, amely segíti megőrizni az elmúlt években elért eredményeket. Ezzel is biztosítja a kormány, hogy a háborús helyzet ellenére is megvédhető legyen a családbarát adórendszer - tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közleményben az MTI-t.

  •  Tállai András: Brüsszel nyomására kell a benzin jövedéki adójához hozzányúlni és a gyártói hulladékdíjat bevezetni

 Az államtitkár kiemelte: Brüsszel nyomására azonban uniós szintre kell emelni a benzin jövedéki adóját és be kell vezetni a gyártói hulladékdíjat. Magyarország megőrzi Európa egyik legalacsonyabb társasági adóját és személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát - sorolta Tállai András.

Hozzátette: a családpolitikai kiadások és a családi adókedvezmények együttes összege 2024-ben meghaladja a 3300 milliárd forintot. Hangsúlyozta: a háború és a szankciós energiaválság nehéz gazdasági körülményeket okozott Európában, ami hazánkban is érezteti a hatását. Ennek ellenére a kormány egyes területeken további adókönnyítést és adócsökkentést is tervez a jövő évre.

Az államtitkár emlékeztetett arra: Brüsszel úgy döntött, hogy a benzin és a gázolaj jövedéki adóját Magyarországnak meg kell emelnie. A zöld, környezetvédelmi szempontokra hivatkozva drágává teszik az üzemanyagot, hogy az emberek kevesebbet fogyasszanak. A kormány még tavaly decemberben derogációs kérelmet nyújtott be az Európai Bizottságnak, amelyben 2023 végéig kért felmentést az Európai Uniótól az adóminimumok teljesítése, vagyis azon kötelezettség alól, hogy emelje az üzemanyagok jövedéki adóját. Ezt meg is kapta Magyarország az idei évre. Ám jövőre teljesíteni kell az uniós előírást - mutatott rá.

Tállai András kiemelte: Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a benzin jövedékiadó-szintjét. Úgy fogalmazott: "Brüsszel évek óta kéri, hogy Magyarország emelje meg az uniós mértéknél alacsonyabb jövedéki adó szintjét. Ezért Brüsszel nyomására ezt jövőre az uniós minimumszinthez igazítjuk." Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy - a sajtóban korábban tévesen megjelentekkel ellentétben - a jövedéki adó uniós minimumszintre emelése semmiféle emelést nem tartalmaz sem a dohánytermékek, sem az alkoholos termékek esetében. Mindössze a veszélyhelyzeti rendeleti szintről törvényi szintre került - változatlan feltételek mellett - ezen termékkör szabályozása.

Tállai András elmondta azt is, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer magyarországi bevezetése is Brüsszel nyomására vált szükségessé. Brüsszel előírására a csomagolóanyagok és az üvegek nyilvántartását fel kell állítani, nyomon kell követni az útjukat, ami különféle költségekkel jár, így a hulladékfeldolgozás ára is meg fog nőni. Úgy fogalmazott, az új rendszerben a gyártóknak a "szennyező fizet" elve alapján emelt díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Az intézkedés arra ösztönzi a gyártókat, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak. Ez a brüsszeli előírás ugyan környezetvédelmi szempontból érthető cél, de a mostani háborús időkben, amikor gazdasági nehézségek vannak, még tovább terhelik a vállalatokat.

Tállai András végezetül hozzátette: az adótörvények megfelelő alapot adnak a jövő évi költségvetéshez, amellyel megvédhetők a családok, a nyugdíjak, a munkahelyek és a rezsicsökkentés, továbbá megőrizhető Magyarország biztonsága.

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Korábbi ígéreteivel ellentétben - úgy tűnik - mégis EP-képviselő akar lenni Magyar Péter? A kérdésről látszólag megszavaztatja a támogatóit, a szavazásnál azonban csak a képviselői mandátum felvétele melletti érveket hozott fel. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás – közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!