2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Száz új munkahelyet teremt a Nemak Győr Kft.

Több mint ötmilliárd forintos beruházással száz új munkahelyet teremt Győrben a hengerfejeket és motorblokkokat gyártó, mexikói tulajdonú Nemak Győr Kft. A fejlesztéshez a kormány 406 milliós egyedi támogatást biztosít, és rövidesen tárgyalásokat kezdeményez a Miskolci Egyetemmel a nehézipari szakmák felsőfokú képzésének további támogatásáról.

A győri gyár a mexikói Nemak legnagyobb európai ipari létesítménye. Fejlesztését a magyar állam 406 millió forinttal segíti. „Mivel a Nemakkal mi hosszútávon számolunk, – mint komoly együttműködő partner, – ezért felkértük a Nemakot arra, hogy lépjen a stratégiai partnerek sorába és kössön együttműködési megállapodást a kormánnyal” – mondta Szijjártó Péter. A miniszterhelyettes arra is ígéretet tett a vállalat vezetőinek, hogy a kormány támogatni fogja a felsőfokú nehézipari képzést, így csökkenhet ezen a területen a szakemberhiány. „Legtöbb magyarországi öntészettel foglakozó vállalatnak a miskolci egyetemmel van együttműködése. Ezért fontos, hogy a miskolci egyetem ezt ki tudja szolgálni kapacitással, oktatók számával, megfelelő technológiai színvonallal. Ehhez persze további támogatásra van szükség. Valamint arra, hogy ezek a vállalatok helyszínen is, függetlenül attól, hogy nem Miskolcon vannak, hanem attól távol, le tudják bonyolítani a képzés egy részét. Az ehhez szükséges egyeztetéseket a jövő héten a felsőoktatási államtitkársággal meg fogjuk kezdeni” – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.


A gyárban a hengerfejek és motorblokkok gyártásához nagy szükség van a jól képzett kohászati mérnökökre, akikből jelenleg nagyon kevés van. „A probléma az, hogy ezek a Nyugaton is hiányzó emberek közül sokan elmennek Nyugatra. Akik kijöttek BSA, MSA, PHD-vel és őszintén ahhoz, hogy mi tovább tudjuk fejleszteni a cégünket, minden évben 3-4 ilyen személyre lenne szükségünk. Ez nem soknak tűnik, de hogyha ugyanúgy 10 másik cégnek az igényei felmerülnek, akkor már óriási problémába tudunk belelépni” – nyilatkozta David Tóth, a Nemak Győr Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ötmilliárd forintból egy hőkezelő csarnok épül és új gépsorokat telepítenek a győri gyárba. A fejlesztés 2016-ig tart, amellyel évente a 2 és fél millióról 3 millióra nő a legyártott motorblokkok és hengerfejek száma.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!