2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Gazdaság

Száz új munkahelyet teremt a Nemak Győr Kft.

Több mint ötmilliárd forintos beruházással száz új munkahelyet teremt Győrben a hengerfejeket és motorblokkokat gyártó, mexikói tulajdonú Nemak Győr Kft. A fejlesztéshez a kormány 406 milliós egyedi támogatást biztosít, és rövidesen tárgyalásokat kezdeményez a Miskolci Egyetemmel a nehézipari szakmák felsőfokú képzésének további támogatásáról.

A győri gyár a mexikói Nemak legnagyobb európai ipari létesítménye. Fejlesztését a magyar állam 406 millió forinttal segíti. „Mivel a Nemakkal mi hosszútávon számolunk, – mint komoly együttműködő partner, – ezért felkértük a Nemakot arra, hogy lépjen a stratégiai partnerek sorába és kössön együttműködési megállapodást a kormánnyal” – mondta Szijjártó Péter. A miniszterhelyettes arra is ígéretet tett a vállalat vezetőinek, hogy a kormány támogatni fogja a felsőfokú nehézipari képzést, így csökkenhet ezen a területen a szakemberhiány. „Legtöbb magyarországi öntészettel foglakozó vállalatnak a miskolci egyetemmel van együttműködése. Ezért fontos, hogy a miskolci egyetem ezt ki tudja szolgálni kapacitással, oktatók számával, megfelelő technológiai színvonallal. Ehhez persze további támogatásra van szükség. Valamint arra, hogy ezek a vállalatok helyszínen is, függetlenül attól, hogy nem Miskolcon vannak, hanem attól távol, le tudják bonyolítani a képzés egy részét. Az ehhez szükséges egyeztetéseket a jövő héten a felsőoktatási államtitkársággal meg fogjuk kezdeni” – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.


A gyárban a hengerfejek és motorblokkok gyártásához nagy szükség van a jól képzett kohászati mérnökökre, akikből jelenleg nagyon kevés van. „A probléma az, hogy ezek a Nyugaton is hiányzó emberek közül sokan elmennek Nyugatra. Akik kijöttek BSA, MSA, PHD-vel és őszintén ahhoz, hogy mi tovább tudjuk fejleszteni a cégünket, minden évben 3-4 ilyen személyre lenne szükségünk. Ez nem soknak tűnik, de hogyha ugyanúgy 10 másik cégnek az igényei felmerülnek, akkor már óriási problémába tudunk belelépni” – nyilatkozta David Tóth, a Nemak Győr Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ötmilliárd forintból egy hőkezelő csarnok épül és új gépsorokat telepítenek a győri gyárba. A fejlesztés 2016-ig tart, amellyel évente a 2 és fél millióról 3 millióra nő a legyártott motorblokkok és hengerfejek száma.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!