2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 19:25

Gazdaság

Szabó: Saját fullánkjainkat kell kiereszteni

Több száz méhész vitatta meg tapasztalatait, és 160 kiállító várta a méz szerelmeseit a XXVII. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozón Jászberényben. A méhészek szerint főleg a napraforgónak és a repcének kedvezett az időjárás, a májusi ciklon viszont az akácméztermés felét elvitte.

Ötezren látogattak el a mézvásárral egybekötött méhésztalálkozóra a Jászság központjában. Az idei rendezvényen az akácmézet már mint hungarikumot ünnepelhették a résztvevők. A város polgármestere szerint továbbra is meg kell védeni az unióval szemben az akácot. „Ebbe a háborúba sajnos nem vihetjük be a méheket, saját fullánkjainkat kell kiereszteni, nagyon határozottan, méhészeink védelmében. Egy ilyen programsorozat, amilyet Önök rendre megszerveznek, elegendő erőt kell, hogy adjon nekünk ahhoz, hogy megnyerjük az ütközetet” – mondta Szabó Tamás polgármester.

Az akácot idén nem csak uniós szabályozás veszélyeztette, az Yvett névre keresztelt ciklon is hatalmas pusztítást végzett májusban, így a szokásos akácmézmennyiségnek csak a felét gyűjtötték be a méhészek. „Az akácméztermelés időintervallumában ez kőkeményen befolyásolta a nektárhozamot, és sajnos akácmézzel ilyen értelemben nem büszkélkedhetünk” – hangsúlyozta Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

A jászsági méhészeket a repce és a napraforgó méztermése kárpótolta. A kormányzati támogatásokkal elégedettek, a szakképzést viszont hiányolják. „Most nagyon sokan elkezdtek méhészkedni és nagyon fontos lenne, hogy képzett emberek legyenek. Tanulják meg a szakmát, ami főleg a méhbetegségek miatt fontos, meg egyáltalán, etikailag, tehát hogy ne pakoljanak egymás nyakára a vándortanyákon” – szögezte le Molnár Györgyné méhész.

Fiatal gazdák támogatásával, eszközbeszerzésre irányuló pályázatokkal, a rövid ellátási láncot biztosító piacok építésével és a méhészek folyamatos szakképzésével igyekszik sikerágazattá tenni a méhészetet a kormány. „Szakmai útjukat továbbra is tudjuk támogatni, ezen túlmenően pedig minden jogszabályi változás, minden jogszabályi körülmény, amikkel a méhészek életét segíteni tudjuk, rendelkezésre fog állni a továbbiakban is” – mondta Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztési államtitkár.

A rendezvényen a szakmai konferenciák mellett a standokon kóstolókkal várták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!