2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Szabó: Saját fullánkjainkat kell kiereszteni

Több száz méhész vitatta meg tapasztalatait, és 160 kiállító várta a méz szerelmeseit a XXVII. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozón Jászberényben. A méhészek szerint főleg a napraforgónak és a repcének kedvezett az időjárás, a májusi ciklon viszont az akácméztermés felét elvitte.

Ötezren látogattak el a mézvásárral egybekötött méhésztalálkozóra a Jászság központjában. Az idei rendezvényen az akácmézet már mint hungarikumot ünnepelhették a résztvevők. A város polgármestere szerint továbbra is meg kell védeni az unióval szemben az akácot. „Ebbe a háborúba sajnos nem vihetjük be a méheket, saját fullánkjainkat kell kiereszteni, nagyon határozottan, méhészeink védelmében. Egy ilyen programsorozat, amilyet Önök rendre megszerveznek, elegendő erőt kell, hogy adjon nekünk ahhoz, hogy megnyerjük az ütközetet” – mondta Szabó Tamás polgármester.

Az akácot idén nem csak uniós szabályozás veszélyeztette, az Yvett névre keresztelt ciklon is hatalmas pusztítást végzett májusban, így a szokásos akácmézmennyiségnek csak a felét gyűjtötték be a méhészek. „Az akácméztermelés időintervallumában ez kőkeményen befolyásolta a nektárhozamot, és sajnos akácmézzel ilyen értelemben nem büszkélkedhetünk” – hangsúlyozta Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

A jászsági méhészeket a repce és a napraforgó méztermése kárpótolta. A kormányzati támogatásokkal elégedettek, a szakképzést viszont hiányolják. „Most nagyon sokan elkezdtek méhészkedni és nagyon fontos lenne, hogy képzett emberek legyenek. Tanulják meg a szakmát, ami főleg a méhbetegségek miatt fontos, meg egyáltalán, etikailag, tehát hogy ne pakoljanak egymás nyakára a vándortanyákon” – szögezte le Molnár Györgyné méhész.

Fiatal gazdák támogatásával, eszközbeszerzésre irányuló pályázatokkal, a rövid ellátási láncot biztosító piacok építésével és a méhészek folyamatos szakképzésével igyekszik sikerágazattá tenni a méhészetet a kormány. „Szakmai útjukat továbbra is tudjuk támogatni, ezen túlmenően pedig minden jogszabályi változás, minden jogszabályi körülmény, amikkel a méhészek életét segíteni tudjuk, rendelkezésre fog állni a továbbiakban is” – mondta Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztési államtitkár.

A rendezvényen a szakmai konferenciák mellett a standokon kóstolókkal várták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!