2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Sajtóklub 14:05

Gazdaság

PM-államtitkár: végrehajtható a jövő évi büdzsé tervezete

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat megfelel az előírásoknak, megalapozott és végrehajtható összességében, ahogy azt a Költségvetési Tanács is megállapította - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén csütörtökön.

  • PM-államtitkár: végrehajtható a jövő évi büdzsé tervezete

A törvénytervezet részletes vitáján megjegyezte, hogy a családok helyzete a háború ellenére is javulhat 2023-ban; a kormány megvédi az eddigi eredményeit.

A foglalkoztatás és a bérek 2023-ban az infláció felett nőnek - mutatott rá. Felidézte, hogy az elmúlt kilenc évben átlagosan több mint 8 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek, miközben az infláció alig haladta meg a 2 százalékot.

Szűcs Lajos (Fidesz) hozzászólásában arra világított rá, hogy a 2023-as költségvetés a béke és a biztonság költségvetése, megvédi a rezsicsökkentést és kiemelt figyelmet szán a honvédelemre. Családtámogatásokra jövőre 450 milliárd forinttal többet költ az ország; a törvénytervezet 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol - emelte ki.

Jámbor András képviselő (PM) azon kritikájára, hogy a költségvetés az elmúlt 30 év elhibázott gazdaságpolitikájának a folytatása az államtitkár elmondta, hogy 2010-ben irányváltás történt a gazdaságpolitikában, amelynek egyik legfontosabb összetevője a magas szinten álló munkanélküliség csökkentése volt. A kormány ennek szellemében olyan adórendszert vezetett be, amely a beruházásokat támogatta; ma már egymillió fővel többen dolgoznak - emlékeztetett.

Több képviselő, például Bakos Bernadett (LMP) és Tóth Endre (Momentum) is azt kifogásolta, hogy a kormány még elődeinél is kevesebbet költ a GDP arányában a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók fizetésére. Banai Péter Benő statisztikákra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a területen a bérek 2010 óta mind nominálisan, mind reálértéken jelentősen növekedtek. Az egészségügy összkiadása 2010-ben az 1200 milliárd forintot nem érte el, ezzel szemben a jövő évi javaslatban 2670 milliárd forint van előirányozva - emelte ki. Úgy fogalmazott, hogy a béremelések "nem csak morzsák" voltak, azzal azonban nem vitatkozott, hogy jó lenne ennél magasabb kereseteket biztosítani a területeken dolgozóknak.

A háború nem írta felül, hanem aláhúzta az atomerőmű bővítésének fontosságát - szögezte le, szintén a momentumos képviselő megjegyzésére reagálva. Azt is hozzátette, hogy nem egy kizárólagos orosz projektről van szó, a fejlesztésben részt vesznek amerikai és francia társaságok is.

Vajda Zoltán (MSZP) bizottsági elnök azon észrevételére, hogy a magyar költségvetés egy elemzés szerint a legkevésbé átlátható az unióban és "hurráoptimista", az államtitkár úgy fogalmazott: meg kell nézni, hogy ki finanszírozza az ilyen állításokat megfogalmazó szervezeteket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!