2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Óriásit nőttek az energiaárak

Amíg tavaly 296 milliárd forintba került az államnak a rezsicsökkentés fenntartása, addig idén már a 2051 milliárd forintot is elérheti ez az összeg. Az árak emelkedésében nemcsak a háború és a szankciók játszanak szerepet, hanem az Európai Unió hibás energiapolitikája is.

  • Óriásit nőttek az energiaárak

Orbán Viktor két szám ismertetésével tűpontosan világított rá arra Tusnádfürdőn, hogy miért kényszerült a kormány hozzányúlni a 2013 óta sikeresen működő rezsicsökkentés rendszeréhez.

– Háborús energiaárakkal szembesül a világ. Tavaly az az összeg, amelyet a magyar állam fizetett ki, mert a rezsicsökkentésnek a mértéke kisebb volt, mint a piaci ár, 296 milliárd forint volt. Az idén, ha a mostani árak maradnak az év végéig, akkor már 2051 milliárd forintot kell kifizetni, vagyis hétszer nagyobb összeget. Ezt nyilvánvalóan a magyar gazdaság egész egyszerűen nem bírja ki – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy ilyen körülmények között kell megvédeni a rezsicsökkentést. Ezt úgy lehet elérni, hogy az átlagfogyasztásig mindenkit továbbra is az eddigi költségek terhelnek, az átlagfogyasztás felett pedig hatályba lépnek a lakossági piaci árak. Ez utóbbiak azonban így is messze elmaradnak a világpiaci áraktól.

Az előzetes számítások szerint a háztartások kevesebb mint negyedét érinti a változás. Az áramellátásban az 5,6 millió ügyfélből 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. A gázellátás esetében 3,5 millió érintettből 2,6 millió az átlagfogyasztású vagy az alattiak száma. Sőt akiknek az energiafelhasználása túllépi az átlagos mennyiséget, azok jelentős része közel van a megadott határértékhez. Azaz: némi változtatással elkerülheti a magasabb költségeket. 

A rendszer fenntartását szolgálja a rezsivédelmi alap felállítása is. Ennek célja a drasztikus és kiszámíthatatlan világpiaci energiaár-emelkedés hatásainak mérséklése, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése, így a családok anyagi biztonságának és energiaellátásának biztosítása. Erre a kormány 670 mil­liárd forintot fordít. A pénzt a megjelölt ágazatok cégeinek extraprofitadójából teremti elő az állam.

Érdemes felidézni, hogy mi minden vezetett az energiaárak elszállásához. Az energiaválság ugyanis már megelőzte a háborút. Ennek részben az az oka, hogy a koronavírus-járvány után ismét lendületet vett a világgazdaság növekedése, amely hirtelen nagy keresletet támasztott a piacokon. Ugyanakkor más is hozzájárult az árak emelkedéséhez. 

Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője a minap emlékeztetett arra, hogy az európai energia­piac a fegyveres konfliktustól függetlenül is strukturális problémákkal küzd. Ez nagyrészt Brüsszel hibás energiapolitikájának a következménye.

– A mostani helyzet teljes körű rendezéséhez tehát elengedhetetlenül szükség lesz a korábbi uniós törekvések reformjára. Elfogadhatatlan, hogy az unió szakpolitikáját az árak mesterséges megemelésére és a közösség saját megbízható termelő kapacitásainak leépítésére alapozzuk. Ehelyett biztonságos és megfizethető ellátásra kell törekedni – ismertette. A megújuló energia felhasználása fontos szerepet tölt be a jövő időszak ellátásában, de annak meggondolatlan erőltetése tévút. Ezzel a németek is szembesülnek, ezért alakult ki vita az atomerőművek leállítása miatt. A háború ráadásul tovább rontott a helyzeten.

A szakértő jelezte, hogy a nyugati politikusoknak változtatniuk kell a kommunikációjukon is. 

A háború kirobbanása óta tapasztalható áremelkedés ugyanis nagyrészt nem a konkrét eseményeknek, hanem a fenyegető nyilatkozatoknak köszönhető. 

– A szankciópárti politikusok március eleje óta lebegtetik a gázembargót, és ezzel folyamatos feszültséget okoznak a piacon. Az árakat a félelem hajtja, amelyet a nyilatkozatok táplálnak. Ha felhagynának az elhibázott kommunikációval, az az árakat is lehűtené – tette hozzá.

Az Orbán-kormány minden esetben arra hívja fel figyelmet, hogy az árak csökkentéséhez elengedhetetlen a háború lezárása és a béke megteremtése. Emellett pedig az is megkerülhetetlen, hogy az Európai Unió felülvizsgálja az Oroszország elleni szankciókat.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!