2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Óriásit nőttek az energiaárak

Amíg tavaly 296 milliárd forintba került az államnak a rezsicsökkentés fenntartása, addig idén már a 2051 milliárd forintot is elérheti ez az összeg. Az árak emelkedésében nemcsak a háború és a szankciók játszanak szerepet, hanem az Európai Unió hibás energiapolitikája is.

  • Óriásit nőttek az energiaárak

Orbán Viktor két szám ismertetésével tűpontosan világított rá arra Tusnádfürdőn, hogy miért kényszerült a kormány hozzányúlni a 2013 óta sikeresen működő rezsicsökkentés rendszeréhez.

– Háborús energiaárakkal szembesül a világ. Tavaly az az összeg, amelyet a magyar állam fizetett ki, mert a rezsicsökkentésnek a mértéke kisebb volt, mint a piaci ár, 296 milliárd forint volt. Az idén, ha a mostani árak maradnak az év végéig, akkor már 2051 milliárd forintot kell kifizetni, vagyis hétszer nagyobb összeget. Ezt nyilvánvalóan a magyar gazdaság egész egyszerűen nem bírja ki – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy ilyen körülmények között kell megvédeni a rezsicsökkentést. Ezt úgy lehet elérni, hogy az átlagfogyasztásig mindenkit továbbra is az eddigi költségek terhelnek, az átlagfogyasztás felett pedig hatályba lépnek a lakossági piaci árak. Ez utóbbiak azonban így is messze elmaradnak a világpiaci áraktól.

Az előzetes számítások szerint a háztartások kevesebb mint negyedét érinti a változás. Az áramellátásban az 5,6 millió ügyfélből 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. A gázellátás esetében 3,5 millió érintettből 2,6 millió az átlagfogyasztású vagy az alattiak száma. Sőt akiknek az energiafelhasználása túllépi az átlagos mennyiséget, azok jelentős része közel van a megadott határértékhez. Azaz: némi változtatással elkerülheti a magasabb költségeket. 

A rendszer fenntartását szolgálja a rezsivédelmi alap felállítása is. Ennek célja a drasztikus és kiszámíthatatlan világpiaci energiaár-emelkedés hatásainak mérséklése, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése, így a családok anyagi biztonságának és energiaellátásának biztosítása. Erre a kormány 670 mil­liárd forintot fordít. A pénzt a megjelölt ágazatok cégeinek extraprofitadójából teremti elő az állam.

Érdemes felidézni, hogy mi minden vezetett az energiaárak elszállásához. Az energiaválság ugyanis már megelőzte a háborút. Ennek részben az az oka, hogy a koronavírus-járvány után ismét lendületet vett a világgazdaság növekedése, amely hirtelen nagy keresletet támasztott a piacokon. Ugyanakkor más is hozzájárult az árak emelkedéséhez. 

Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője a minap emlékeztetett arra, hogy az európai energia­piac a fegyveres konfliktustól függetlenül is strukturális problémákkal küzd. Ez nagyrészt Brüsszel hibás energiapolitikájának a következménye.

– A mostani helyzet teljes körű rendezéséhez tehát elengedhetetlenül szükség lesz a korábbi uniós törekvések reformjára. Elfogadhatatlan, hogy az unió szakpolitikáját az árak mesterséges megemelésére és a közösség saját megbízható termelő kapacitásainak leépítésére alapozzuk. Ehelyett biztonságos és megfizethető ellátásra kell törekedni – ismertette. A megújuló energia felhasználása fontos szerepet tölt be a jövő időszak ellátásában, de annak meggondolatlan erőltetése tévút. Ezzel a németek is szembesülnek, ezért alakult ki vita az atomerőművek leállítása miatt. A háború ráadásul tovább rontott a helyzeten.

A szakértő jelezte, hogy a nyugati politikusoknak változtatniuk kell a kommunikációjukon is. 

A háború kirobbanása óta tapasztalható áremelkedés ugyanis nagyrészt nem a konkrét eseményeknek, hanem a fenyegető nyilatkozatoknak köszönhető. 

– A szankciópárti politikusok március eleje óta lebegtetik a gázembargót, és ezzel folyamatos feszültséget okoznak a piacon. Az árakat a félelem hajtja, amelyet a nyilatkozatok táplálnak. Ha felhagynának az elhibázott kommunikációval, az az árakat is lehűtené – tette hozzá.

Az Orbán-kormány minden esetben arra hívja fel figyelmet, hogy az árak csökkentéséhez elengedhetetlen a háború lezárása és a béke megteremtése. Emellett pedig az is megkerülhetetlen, hogy az Európai Unió felülvizsgálja az Oroszország elleni szankciókat.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!