2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Óriási vitát váltott ki a rövidített vasárnapi nyitvatartás terve

Délig tartó vasárnapi nyitvatartás mellett kampányol a szakszervezet. A terv óriási vitát robbantott ki.

  • Óriási vitát váltott ki a rövidített vasárnapi nyitvatartás terve

Újra fellángolt a vita a vasárnapi boltbezárás miatt, miután két kereskedelmi szakszervezet is a boltok vasárnapi nyitvatartásának módosítását szeretné. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSz) azt akarja elérni, hogy a hét utolsó napján az üzletek legfeljebb 12 óráig tarthassanak nyitva. „A KASZ álláspontja szerint a nyitvatartási órák számának csökkentésével a jelenlegi munkaórákat úgy lehetne beosztani, hogy magasabb létszám jusson a forgalmasabb időszakokra. Ezzel csökkenthető a dolgozók leterheltsége.” Javaslatuk tehát főként a hatalmas munkaerőhiány miatt született meg, így akarják megoldani a létszámhiányt.

Az eladók nem járnának jól

Akad, aki szerint a munkavállalókat is érdemes lenne megkérdezni, mert így elesnének a vasárnapi pótléktól. „Senkinek sem lenne kedvező. Az eladó jóval kevesebbet keresne, a kereskedelem elesne a vasárnapi számottevő bevételtől, és az emberek sem tudnának vásárolni. Nem a középkorban élünk, hogy mindenki gubbasszon otthon vasárnap a hajnali mise után” – szólt egy összetett érv a vasárnapi boltzár ellen. 

Több eladó szerint így más napokon kellene többet dolgozniuk, hogy meglegyenek a kötelező óraszámok, de már így is van, amikor 13 órát dolgoznak le egy műszakban.

„Nekik is jár a pihenés!”

Rengetegen vannak, akik sajnálják a kereskedelemben dolgozókat és úgy vélik, nekik is járna, hogy vasárnap a családjukkal lehessenek. De a vasárnapi nyitvatartás plusz pénzt is jelent egyúttal, szóval nem egyértelmű a kép.

A rövidített nyitvatartás mellett kampányolók másik tábora pedig úgy véli, régen sem voltak nyitva vasárnap a boltok, mégis túlélték az emberek.

A kormány szerint döntsön a kereskedő

Évekkel ezelőtt Magyarországon már volt vasárnapi boltzár. A KDNP 2014-ben kezdeményezett törvénymódosítása megtiltotta a bevásárlóközpontoknak és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap nyitva tarthassanak. A törvénymódosítás 2015. március 15. és 2016. április 23. között volt érvényben. A kormány 2018-ban világosan kijelentette: nem gondolkodnak újabb boltzár bevezetésén. Az üzletek maguk eldönthetik most is, bezárnak-e vasárnap vagy sem, a vásárlók érdekeit pedig nem szolgálja a kötelező bezárás. 

S hogy mit mondanak az emberek? Nézd meg a videót:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!