2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gazdaság

Óriási vitát váltott ki a rövidített vasárnapi nyitvatartás terve

Délig tartó vasárnapi nyitvatartás mellett kampányol a szakszervezet. A terv óriási vitát robbantott ki.

  • Óriási vitát váltott ki a rövidített vasárnapi nyitvatartás terve

Újra fellángolt a vita a vasárnapi boltbezárás miatt, miután két kereskedelmi szakszervezet is a boltok vasárnapi nyitvatartásának módosítását szeretné. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSz) azt akarja elérni, hogy a hét utolsó napján az üzletek legfeljebb 12 óráig tarthassanak nyitva. „A KASZ álláspontja szerint a nyitvatartási órák számának csökkentésével a jelenlegi munkaórákat úgy lehetne beosztani, hogy magasabb létszám jusson a forgalmasabb időszakokra. Ezzel csökkenthető a dolgozók leterheltsége.” Javaslatuk tehát főként a hatalmas munkaerőhiány miatt született meg, így akarják megoldani a létszámhiányt.

Az eladók nem járnának jól

Akad, aki szerint a munkavállalókat is érdemes lenne megkérdezni, mert így elesnének a vasárnapi pótléktól. „Senkinek sem lenne kedvező. Az eladó jóval kevesebbet keresne, a kereskedelem elesne a vasárnapi számottevő bevételtől, és az emberek sem tudnának vásárolni. Nem a középkorban élünk, hogy mindenki gubbasszon otthon vasárnap a hajnali mise után” – szólt egy összetett érv a vasárnapi boltzár ellen. 

Több eladó szerint így más napokon kellene többet dolgozniuk, hogy meglegyenek a kötelező óraszámok, de már így is van, amikor 13 órát dolgoznak le egy műszakban.

„Nekik is jár a pihenés!”

Rengetegen vannak, akik sajnálják a kereskedelemben dolgozókat és úgy vélik, nekik is járna, hogy vasárnap a családjukkal lehessenek. De a vasárnapi nyitvatartás plusz pénzt is jelent egyúttal, szóval nem egyértelmű a kép.

A rövidített nyitvatartás mellett kampányolók másik tábora pedig úgy véli, régen sem voltak nyitva vasárnap a boltok, mégis túlélték az emberek.

A kormány szerint döntsön a kereskedő

Évekkel ezelőtt Magyarországon már volt vasárnapi boltzár. A KDNP 2014-ben kezdeményezett törvénymódosítása megtiltotta a bevásárlóközpontoknak és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap nyitva tarthassanak. A törvénymódosítás 2015. március 15. és 2016. április 23. között volt érvényben. A kormány 2018-ban világosan kijelentette: nem gondolkodnak újabb boltzár bevezetésén. Az üzletek maguk eldönthetik most is, bezárnak-e vasárnap vagy sem, a vásárlók érdekeit pedig nem szolgálja a kötelező bezárás. 

S hogy mit mondanak az emberek? Nézd meg a videót:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Dúró Dórának a parlament folyosóján annyit mondott, kezét csókolom, de nem egyeztetett vele - így reagált Kocsis Máté az atv.hu-nak, miután Magyar Péter azt állította, hogy Kocsis és Dúró rendszeresen egyeztet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!