2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Orbán: Világos feladatmegosztásra van szükség

Együttműködésre és világos feladatmegosztásra van szükség a jegybankok és a kormányok között – mondta Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi Lámfalussy-konferenciáján. A miniszterelnök szerint az együttműködés az alapkamat és az árfolyam meghatározására nem terjedhet ki, erről a jegybankoknak kell dönteniük. Egy kormány csak annyit tehet, hogy hiteles gazdaságpolitikát folytat. Magyarországon most először fordul elő – hangsúlyozta Orbán Viktor –, hogy választási évben a költségvetési hiány 3 százalék alatt marad.

Szemléletváltásra van szükség – üzente a Magyar Nemzeti Bank konferenciája. Matolcsy György bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a kormányoknak és a központi bankoknak együtt kell működniük a globális gazdasági kérdések megoldása érdekében.

Matolcsy György szerint cél az euró bevezetése, de az még kérdés, hogy erre mikor kerülhet sor. A nagyvilágban hatalmi-katonai átrendeződés zajlik – ezt már Orbán Viktor mondta. A miniszterelnök szerint ha nem változtatunk az európai politikán, akkor a globális átalakulás vesztese lesz a kontinens.


A kormányfő hangsúlyozta: a gazdasági válság alatt a kormány újjászervezte az országot. Orbán Viktor a magyar példát ajánlotta Európa figyelmébe: a gazdasági rendszerek reformja önmagában kevés, ezeket radikálisan meg kell újítani. A következő időszakban a 80 milliós Közép-Európa lehet a gazdasági növekedés motorja, ehhez pedig erőkoncentrációra van szükség.

Orbán Viktor hat pontban foglalta össze az unió előtt álló feladatokat. A miniszterelnök szerint meg kell őrizni az eurózóna pénzügyi stabilitását, ugyanakkor teljes gazdasági önállóságot kell biztosítani az euróövezeten kívüli államoknak, a balkáni országok felvételével folytatni kell az unió bővítését is. A versenyképesség érdekében szabad kereskedelmi megállapodást kell kötni az Amerikai Egyesült Államokkal, újra kell tervezni az Oroszországgal fennálló uniós kapcsolatokat, és újra kell gondolni az energiapolitikát is. A kormányfő úgy látja, az energia Európában drága, ezért nem szabad elutasítani a nukleáris energiát és az állam árszabályozó szerepét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!