2024. 03. 01. Péntek Albin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

Orbán: Világos feladatmegosztásra van szükség

Együttműködésre és világos feladatmegosztásra van szükség a jegybankok és a kormányok között – mondta Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi Lámfalussy-konferenciáján. A miniszterelnök szerint az együttműködés az alapkamat és az árfolyam meghatározására nem terjedhet ki, erről a jegybankoknak kell dönteniük. Egy kormány csak annyit tehet, hogy hiteles gazdaságpolitikát folytat. Magyarországon most először fordul elő – hangsúlyozta Orbán Viktor –, hogy választási évben a költségvetési hiány 3 százalék alatt marad.

Szemléletváltásra van szükség – üzente a Magyar Nemzeti Bank konferenciája. Matolcsy György bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a kormányoknak és a központi bankoknak együtt kell működniük a globális gazdasági kérdések megoldása érdekében.

Matolcsy György szerint cél az euró bevezetése, de az még kérdés, hogy erre mikor kerülhet sor. A nagyvilágban hatalmi-katonai átrendeződés zajlik – ezt már Orbán Viktor mondta. A miniszterelnök szerint ha nem változtatunk az európai politikán, akkor a globális átalakulás vesztese lesz a kontinens.


A kormányfő hangsúlyozta: a gazdasági válság alatt a kormány újjászervezte az országot. Orbán Viktor a magyar példát ajánlotta Európa figyelmébe: a gazdasági rendszerek reformja önmagában kevés, ezeket radikálisan meg kell újítani. A következő időszakban a 80 milliós Közép-Európa lehet a gazdasági növekedés motorja, ehhez pedig erőkoncentrációra van szükség.

Orbán Viktor hat pontban foglalta össze az unió előtt álló feladatokat. A miniszterelnök szerint meg kell őrizni az eurózóna pénzügyi stabilitását, ugyanakkor teljes gazdasági önállóságot kell biztosítani az euróövezeten kívüli államoknak, a balkáni országok felvételével folytatni kell az unió bővítését is. A versenyképesség érdekében szabad kereskedelmi megállapodást kell kötni az Amerikai Egyesült Államokkal, újra kell tervezni az Oroszországgal fennálló uniós kapcsolatokat, és újra kell gondolni az energiapolitikát is. A kormányfő úgy látja, az energia Európában drága, ezért nem szabad elutasítani a nukleáris energiát és az állam árszabályozó szerepét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!