2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Gazdaság

Órákon át bizonygatták, hogy tisztességesek voltak

Az ügyfelekre hárította a felelősséget az UniCredit Ingatlanlízing Zrt. jogi képviselője az állam ellen indított devizaperben. A pénzintézet keresete szerint az embereknek lett volna lehetőségük a szerződések felbontására. A cég a többi bankhoz hasonlóan az eljárás felfüggesztését kérte, és azt javasolta, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió bíróságához. A fővárosi törvényszék most is elhalasztotta az ítélethozatalt, ezúttal szeptember 11-re.

Már a tárgyalás első percében az államnak adott igazat a pénzintézettel szemben a perben eljáró tanácselnök. Az UniCredit Ingatlanlízing Zrt. ügyvédje – aki egyébként megtiltotta, hogy felvétel készüljön róla – ugyanis hiába kérte üzleti titkokra hivatkozva a nyilvánosság kizárását, a bíróság elutasította a kérelmét.

A bank ügyvédje ezután a tárgyalás felfüggesztését is kérte. Majd a többi pénzintézethez hasonlóan a lízingcég jogi képviselője is azt kezdeményezte, hogy a Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybírósággal vizsgáltassa meg a devizatörvényt, és kérjen uniós bírósági eljárást az ügyben. A tanácselnök azonban ezt sem vette figyelembe.


Az ügyvéd aztán órákon át érvelt a lakáslízingcég tisztességes szerződésmódosításai mellett. Az ügyvéd szerint ugyanis nem a cég hibázott, amikor az ügyfelek úgy írták alá a papírokat, hogy nem értették a benne lévő jogi szöveget. Az embereknek rótta fel azt is, amiért nem bontottak szerződést, ha éppen nem voltak elégedettek a feltételekkel. Az állam jogi képviselője szerint azonban nem voltak átláthatóak a szerződések.

A lízingcég azt is kifogásolta, hogy a parlament által elfogadott devizahiteles-mentőcsomag uniós jogszabályokba ütközik. Az állam jogi képviselője viszont ezt is cáfolta.

A pénzintézet ügyvédje végül azt kérte a tanácselnöktől, hogy ne vegye figyelembe az ügyben korábban meghozott bírósági döntéseket, helyette fontolja meg a benyújtott keresetet. A Fővárosi Törvényszék szeptember 11-re halasztotta az ítélethozatalt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!