2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Ők járhatnak jól a támogatások átcsoportosításával

Az állattartó nagygazdaságok járhatnak jól a területalapú agrártámogatások átcsoportosításával. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint ezek a gazdaságok 100 millió forint plusz forráshoz is juthatnak.

A sok állatot tartó nagygazdaságok akár jól is járhatnak a területalapú agrártámogatások átcsoportosításával – állítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az egyik érintett cég vezetője nem ért egyet a források átcsoportosításának indoklásával, szerinte a kisebb gazdaságoknak eddig is megvolt a lehetőségük arra, hogy az állattenyésztésre pénzt nyerjenek.


Július második felében jelentette be a földművelésügyi miniszter és a vidékfejlesztést felügyelő kancelláriaminiszter a nagybirtokok uniós támogatásának megnyirbálását. A nagygazdaságokat évi 20 milliárd forinttal rövidíti meg a kormány, az elvett pénz a vidékfejlesztési kasszába kerül. A tervek szerint munkaerő-igényes ágazatokra, állattenyésztésre, feldolgozóiparra, öntözésre költik majd.

Az elvonások ötszáz nagygazdaságot érintenek. A hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. több mint hatezer hektárt művel. A társaság 1600 tejmarhát és közel 2000 kocát tart. A vezérigazgató nem ért egyet a támogatás átcsoportosításának indoklásával. Azzal érvel, hogy a kisebb gazdaságoknak eddig is megvolt a lehetőségük arra, hogy az állattenyésztésre pénzt nyerjenek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az elvonás vesztesei azok a nagybirtokok lesznek, amelyek kizárólag növénytermesztéssel foglalkoznak. Azok a nagygazdaságok, amelyek sok állatot tartanak, jól járhatnak az átcsoportosítással – tette hozzá. „Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kormányzat nagyságrendileg évi 30 milliárd forintot tesz bele a nemzeti forrásból nagyrészt az állattenyésztésbe és más munka intenzív ágazatokba. Ez sokkal inkább ágazati szempontok alapján tesz különbséget, semmint méret alapján, hisz a számításaink szerint egy olyan nagygazdaság – legyen az akár tízezer hektáros, – amelyik a két hektár per nagyállat egységet tartja, az ebben a rendszerben nagyságrendileg 100 millió forint pluszforráshoz jut” – szögezte le Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Az elvonásokkal sújtott nagygazdaságok nevelik a hazai állatállomány közel 40 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!