2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Mohácsi csata: Hol halt meg a király?

Következik:

Vezércikk 04:00

Gazdaság

Ők járhatnak jól a támogatások átcsoportosításával

Az állattartó nagygazdaságok járhatnak jól a területalapú agrártámogatások átcsoportosításával. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint ezek a gazdaságok 100 millió forint plusz forráshoz is juthatnak.

A sok állatot tartó nagygazdaságok akár jól is járhatnak a területalapú agrártámogatások átcsoportosításával – állítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az egyik érintett cég vezetője nem ért egyet a források átcsoportosításának indoklásával, szerinte a kisebb gazdaságoknak eddig is megvolt a lehetőségük arra, hogy az állattenyésztésre pénzt nyerjenek.


Július második felében jelentette be a földművelésügyi miniszter és a vidékfejlesztést felügyelő kancelláriaminiszter a nagybirtokok uniós támogatásának megnyirbálását. A nagygazdaságokat évi 20 milliárd forinttal rövidíti meg a kormány, az elvett pénz a vidékfejlesztési kasszába kerül. A tervek szerint munkaerő-igényes ágazatokra, állattenyésztésre, feldolgozóiparra, öntözésre költik majd.

Az elvonások ötszáz nagygazdaságot érintenek. A hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. több mint hatezer hektárt művel. A társaság 1600 tejmarhát és közel 2000 kocát tart. A vezérigazgató nem ért egyet a támogatás átcsoportosításának indoklásával. Azzal érvel, hogy a kisebb gazdaságoknak eddig is megvolt a lehetőségük arra, hogy az állattenyésztésre pénzt nyerjenek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az elvonás vesztesei azok a nagybirtokok lesznek, amelyek kizárólag növénytermesztéssel foglalkoznak. Azok a nagygazdaságok, amelyek sok állatot tartanak, jól járhatnak az átcsoportosítással – tette hozzá. „Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kormányzat nagyságrendileg évi 30 milliárd forintot tesz bele a nemzeti forrásból nagyrészt az állattenyésztésbe és más munka intenzív ágazatokba. Ez sokkal inkább ágazati szempontok alapján tesz különbséget, semmint méret alapján, hisz a számításaink szerint egy olyan nagygazdaság – legyen az akár tízezer hektáros, – amelyik a két hektár per nagyállat egységet tartja, az ebben a rendszerben nagyságrendileg 100 millió forint pluszforráshoz jut” – szögezte le Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Az elvonásokkal sújtott nagygazdaságok nevelik a hazai állatállomány közel 40 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!