2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Nemzeti parkokat is veszélyeztet az átcsoportosítás

A nemzeti parkok létét veszélyezteti az agrártámogatások átcsoportosítása. Sajtóhírek szerint a napokban több válságtanácskozást is tartottak, az elhangzottakról a nemzeti parkok vezetői nem nyilatkozhatnak. A kieső milliárdok egy részét állattenyésztési támogatásként kaphatják vissza a nemzeti parkok és az érintett erdőgazdaságok, de részleteket a kormány képviselői továbbra sem mondanak. Az LMP szerint a támogatási rendszert ésszel kellett volna átalakítani.

A nemzeti parkok a területalapú támogatások megnyirbálásának legnagyobb vesztesei közé tartoznak. A Hortobágyi, a Kiskunsági és a Körös–Maros Nemzeti Park együttesen közel másfél milliárd forintot bukik évente a Népszabadság szerint. A nagybirtokoktól a kormány elveszi az eddig automatikusan járó, uniós támogatást a következő hét évben, az 1200 hektár feletti területekre nem jár pénz. Az OTP-vezér Csányi Sándor agrárbirodalmának eddig csaknem egymilliárd forint járt a földek után. A Bonafarm Zrt. sertést, baromfit és tejmarhát is tart, a cég újonnan épített tehenészetét a miniszterelnök adta át két éve.

„Sok állattenyésztő finanszírozta az állattenyésztési veszteségeit a növénytermesztési eredményből és a területalapú támogatásokból. Akik eddig bátor választ adtak a válság kezelésére, és netán EU-támogatási segítséggel, de jelentős önerővel is beruházásokat hajtottak végre az elmúlt hét évben, azoknak jelenleg munkaerő- és állatlétszám-megtartási kötelezettségük van, így a kieső támogatási bevétel jövő évtől már veszteségként fog szerepelni” – mondta Csányi Attila vezérigazgató.

A hivatalos kormányzati magyarázat szerint az agrárpénzek átcsoportosítása a kis- és középbirtokok megerősítését szolgálja. Az LMP csak a kormányzati céllal ért egyet, a választott módszerrel nem. Az ellenzéki párt társelnöke szerint az agrártámogatásokat ésszel kellene átalakítani. „Attól tartunk, hogy adott esetben a nemzeti parkok földterületét mesterségesen csökkenteni fogják úgy, hogy az általuk kezelt földterületeket ki fogják pályáztatni földoligarcháknak” – jelentette ki Schiffer András.

A földművelésügyi minisztérium helyettes államtitkára adta át Ajkán a veszprémi erdőgazdaság panorámateraszos kilátóját. Ugron Ákos Gábor elismerte, hogy egyes állami erdőgazdaságok és a nemzeti parkok pénztől esnek el az agrártámogatások átalakítása miatt.


– A nemzeti parki igazgatóságok mindegyike ugyanúgy állattartó, állattenyésztéssel is foglalkozik, ugyan ezek génmegőrzési célúak általában, de ettől függetlenül, és jogosultak az állattartási kedvezményekre, én úgy tudom, hogy oda lesz átcsoportosítva jelentős forrás, ilyen módon ami az egyik oldalon kiesik, az a másik oldalon pótlódik számukra – közölte Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár.

A nagybirtokoktól elvont támogatás a vidékfejlesztési kasszát gyarapítja, amelyet már nem a Földművelésügyi Minisztérium kezel, hanem a Lázár János vezette Miniszterelnökség. Az illetékes államtitkár szerint a mezőgazdasági nagyvállalkozásoknak nem érdemes cégjogi trükközéssel kijátszani az új szabályokat.

– Nem gondolnám, hogy ezzel a lehetőséggel élni tudnak, nyilván adott esetben élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy feldarabolják a cégeket, csak az a kérdés, hogy utána a területeket hogy fogják művelni, hiszen adott esetben a helyi földbirtokosoknak, a helyi gazdálkodóknak elővásárlási jogosultságuk van, elő-haszonbérleti jogosultságuk van, tehát ilyen szempontból nem biztos, hogy utána ha megbontanak egy céget, akkor továbbra is ők lesznek a további bérlők – nyilatkozta a Hír TV-nek Kiss Miklós Zsolt vidékfejlesztési államtitkár.

A támogatások megnyirbálásával a kormány évi 20 milliárd forintot vesz el a nagybirtokoktól.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!