2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Nemcsak elbocsátásokra kényszerülhetnek

Nemcsak dolgozók elbocsátására, hanem állatállományuk csökkentésére is kényszerülhetnek a nagygazdaságok az agrártámogatások átcsoportosítása miatt – nyilatkozta Magyarország élőben című műsorunkban az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági vállalkozás vezérigazgatója.

Purgai Ferenc hangsúlyozta, fejlesztéseiket többéves tervezés előzi meg, és ezeknek a beruházásoknak a megtérülését teszi most kétségessé a támogatáskiesés. A Mezort Zrt. annak ellenére milliárdos bevételkieséssel számol jövőre, hogy a kormány többlettámogatást ígért az állattenyésztéssel is foglalkozó cégeknek.

– Nagyon komoly üzleti terveket kell letenni a finanszírozáshoz. A finanszírozási hitelek üzleti terében egy nagyon fontos kiszámítható tervezhető és lényeges elem az agrártámogatások nagysága. Ezek, ha nem érkeznek meg a számlákra, a bankok más fedezeteket kívánnak, hogy bevonjunk a finanszírozás mögé és nem mindig áll ez rendelkezésre. Egyes cégeknél ez olyan problémát jelent, hogy az állatállomány illetve a munkahelyi létszám leépítésével is járhat – fogalmazott Purgai Ferenc.

Tekintse meg a teljes beszélgetést!

Még kivárnak a bankok

A bankok már vizsgálják a mezőgazdaságba kihelyezett hiteleiket az agrártámogatások átcsoportosítása miatt – nyilatkozta a Hír TV-nek a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkár-helyettese. A cégek ugyanis a támogatásmegvonások miatt tevékenységük, üzleti tervük újragondolására kényszerülhetnek. Máhr András azt mondja, az érintett vállalkozások a kieső támogatás miatt elbocsátásokról, egyes tevékenységeik beszüntetéséről dönthetnek, az elmaradott térségekben pedig eljuthatnak odáig, hogy a leggyengébb minőségű földek művelésével felhagynak. A főtitkárhelyettes úgy tudja, a bankok a konkrét lépésekkel még kivárnak, mivel a vonatkozó rendeletek még nem jelentek meg.

– A bankrendszer is kivár. Vizsgálja, hogy milyen következményei lesznek ennek az intézkedésnek. De egyébként is rendkívül nehéz lenne jelentkezniük, hiszen ugyan kommunikáció van, meg bejelentések vannak, de gyakorlatilag a 2015-el érvényes játékszabályok vonatkozásában egyetlenegy jogszabály nem jelent meg. Márpedig a bankrendszer aszerint fogja vizsgálni a kérdést, hogy milyen jogszabályok vannak, ebből mi következik, adott esetben hol kell előre, hol kell visszalépnie – tette hozzá Máhr András.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!