2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Gazdaság

Nemcsak elbocsátásokra kényszerülhetnek

Nemcsak dolgozók elbocsátására, hanem állatállományuk csökkentésére is kényszerülhetnek a nagygazdaságok az agrártámogatások átcsoportosítása miatt – nyilatkozta Magyarország élőben című műsorunkban az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági vállalkozás vezérigazgatója.

Purgai Ferenc hangsúlyozta, fejlesztéseiket többéves tervezés előzi meg, és ezeknek a beruházásoknak a megtérülését teszi most kétségessé a támogatáskiesés. A Mezort Zrt. annak ellenére milliárdos bevételkieséssel számol jövőre, hogy a kormány többlettámogatást ígért az állattenyésztéssel is foglalkozó cégeknek.

– Nagyon komoly üzleti terveket kell letenni a finanszírozáshoz. A finanszírozási hitelek üzleti terében egy nagyon fontos kiszámítható tervezhető és lényeges elem az agrártámogatások nagysága. Ezek, ha nem érkeznek meg a számlákra, a bankok más fedezeteket kívánnak, hogy bevonjunk a finanszírozás mögé és nem mindig áll ez rendelkezésre. Egyes cégeknél ez olyan problémát jelent, hogy az állatállomány illetve a munkahelyi létszám leépítésével is járhat – fogalmazott Purgai Ferenc.

Tekintse meg a teljes beszélgetést!

Még kivárnak a bankok

A bankok már vizsgálják a mezőgazdaságba kihelyezett hiteleiket az agrártámogatások átcsoportosítása miatt – nyilatkozta a Hír TV-nek a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkár-helyettese. A cégek ugyanis a támogatásmegvonások miatt tevékenységük, üzleti tervük újragondolására kényszerülhetnek. Máhr András azt mondja, az érintett vállalkozások a kieső támogatás miatt elbocsátásokról, egyes tevékenységeik beszüntetéséről dönthetnek, az elmaradott térségekben pedig eljuthatnak odáig, hogy a leggyengébb minőségű földek művelésével felhagynak. A főtitkárhelyettes úgy tudja, a bankok a konkrét lépésekkel még kivárnak, mivel a vonatkozó rendeletek még nem jelentek meg.

– A bankrendszer is kivár. Vizsgálja, hogy milyen következményei lesznek ennek az intézkedésnek. De egyébként is rendkívül nehéz lenne jelentkezniük, hiszen ugyan kommunikáció van, meg bejelentések vannak, de gyakorlatilag a 2015-el érvényes játékszabályok vonatkozásában egyetlenegy jogszabály nem jelent meg. Márpedig a bankrendszer aszerint fogja vizsgálni a kérdést, hogy milyen jogszabályok vannak, ebből mi következik, adott esetben hol kell előre, hol kell visszalépnie – tette hozzá Máhr András.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!