2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Nem tudnak majd törleszteni, és újabb hitelt felvenni

Nem tudnak majd törleszteni és újabb hitelt felvenni a gazdálkodók a következő években a területalapú támogatás megvonása miatt. Korábban azért jutottak könnyen a működésükhöz szükséges kölcsönhöz, mert az agrártámogatás elegendő fedezet volt a bankok részére. A nagyvállalatok nem zárják ki, hogy emiatt majd vissza kell adniuk azokat a területeket, amelyeket béreltek, de már nem jár utánuk uniós pénz. Ez viszont létszámleépítéssel jár.

1040 tulajdonostól bérli a csaknem 2900 hektárnyi földet a kocsi gazdaság. Kukoricát és napraforgót termesztenek, a telepen lévő több ezer marhát és sertést is ezzel etetik. Jövőre azonban ők is csak 1200 hektárnyi földre kapnak agrártámogatást, a maradék területre nem jár pénz. Visszaadhatnák a föld egy részét, de akkor elbukják a már megvalósult fejlesztéseket, és embereket is el kell bocsátaniuk. „Azért nem éri meg visszaadni, mert abban a szent pillanatban a dolgozóknak az egyharmadát el kell küldeni, a vidék megtartóképessége abban a pillanatban a községnek változik. Nálunk egy dolgozóra 12 hektár szántóterület jut, ami, úgy gondolom, hogy a mai világban nagyon versenyképes” – mondta László Kálmán, a kocsi Aranykocsi Zrt. vezérigazgatója. Ha viszont nem adják vissza a terület nagy részét, akkor azért mehet tönkre a cég. A bevétel ugyanis nem fedezi majd a kiadást, így viszont a tavaly felvett 400 millió forintos hitelüket sem tudják törleszteni a banknak.


Az egyik országos érdekképviseletnél azt mondják: szinte mindenki kölcsönből finanszírozza fejlesztéseit, a forgóeszközöket, de vetéskor a magot is. A fedezet 2020-ig épp az a területalapú támogatás volt, amelyet most megvon tőlük a kormány. „Bementünk a bankba. Azt mondtuk, hogy ennyi hektárunk van, ennyi támogatást kapunk akkor, amikor a támogatás esedékessé válik, kérem ennek a 90 százalékát. Na ezt a bankok rendszeresen, hangsúlyozom, procedúra nélkül, relatíve olcsó feltételek mellett biztosították. Na most jön a következő év, amikor erre már nem lehet számolni. Tehát nemcsak a beruházások okán okoz problémát a gazdaságoknak, hanem a folyógazdaságokat elindítani, vetni, szóval már kérdés, a bankok milyen feltételekkel adnak hitelt” – nyilatkozta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt héten azt mondta: változhat még a támogatási rendszer, de részletekről akkor nem beszélt. A földművelésügyi minisztert hiába kérdeztük. A miniszterelnökséget vezető Lázár János sem nyilatkozott. A kormányszóvivő azt mondta: nincs mondanivalójuk. „Erről egy részletes sajtótájékoztatót tartott Lázár János miniszter úr, illetve Fazekas Sándor miniszter úr, ez volt hétfőn, július 21-én, ahhoz képest nincs új kormánydöntés ezzel a témával kapcsolatban” – nyilatkozta Kurucz Éva kormányszóvivő.

A kérdésekre a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának adhat választ Lázár János és Fazekas Sándor. Az ülést szerdára hívták össze.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!