2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Gazdaság

Nem tudnak majd törleszteni, és újabb hitelt felvenni

Nem tudnak majd törleszteni és újabb hitelt felvenni a gazdálkodók a következő években a területalapú támogatás megvonása miatt. Korábban azért jutottak könnyen a működésükhöz szükséges kölcsönhöz, mert az agrártámogatás elegendő fedezet volt a bankok részére. A nagyvállalatok nem zárják ki, hogy emiatt majd vissza kell adniuk azokat a területeket, amelyeket béreltek, de már nem jár utánuk uniós pénz. Ez viszont létszámleépítéssel jár.

1040 tulajdonostól bérli a csaknem 2900 hektárnyi földet a kocsi gazdaság. Kukoricát és napraforgót termesztenek, a telepen lévő több ezer marhát és sertést is ezzel etetik. Jövőre azonban ők is csak 1200 hektárnyi földre kapnak agrártámogatást, a maradék területre nem jár pénz. Visszaadhatnák a föld egy részét, de akkor elbukják a már megvalósult fejlesztéseket, és embereket is el kell bocsátaniuk. „Azért nem éri meg visszaadni, mert abban a szent pillanatban a dolgozóknak az egyharmadát el kell küldeni, a vidék megtartóképessége abban a pillanatban a községnek változik. Nálunk egy dolgozóra 12 hektár szántóterület jut, ami, úgy gondolom, hogy a mai világban nagyon versenyképes” – mondta László Kálmán, a kocsi Aranykocsi Zrt. vezérigazgatója. Ha viszont nem adják vissza a terület nagy részét, akkor azért mehet tönkre a cég. A bevétel ugyanis nem fedezi majd a kiadást, így viszont a tavaly felvett 400 millió forintos hitelüket sem tudják törleszteni a banknak.


Az egyik országos érdekképviseletnél azt mondják: szinte mindenki kölcsönből finanszírozza fejlesztéseit, a forgóeszközöket, de vetéskor a magot is. A fedezet 2020-ig épp az a területalapú támogatás volt, amelyet most megvon tőlük a kormány. „Bementünk a bankba. Azt mondtuk, hogy ennyi hektárunk van, ennyi támogatást kapunk akkor, amikor a támogatás esedékessé válik, kérem ennek a 90 százalékát. Na ezt a bankok rendszeresen, hangsúlyozom, procedúra nélkül, relatíve olcsó feltételek mellett biztosították. Na most jön a következő év, amikor erre már nem lehet számolni. Tehát nemcsak a beruházások okán okoz problémát a gazdaságoknak, hanem a folyógazdaságokat elindítani, vetni, szóval már kérdés, a bankok milyen feltételekkel adnak hitelt” – nyilatkozta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt héten azt mondta: változhat még a támogatási rendszer, de részletekről akkor nem beszélt. A földművelésügyi minisztert hiába kérdeztük. A miniszterelnökséget vezető Lázár János sem nyilatkozott. A kormányszóvivő azt mondta: nincs mondanivalójuk. „Erről egy részletes sajtótájékoztatót tartott Lázár János miniszter úr, illetve Fazekas Sándor miniszter úr, ez volt hétfőn, július 21-én, ahhoz képest nincs új kormánydöntés ezzel a témával kapcsolatban” – nyilatkozta Kurucz Éva kormányszóvivő.

A kérdésekre a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának adhat választ Lázár János és Fazekas Sándor. Az ülést szerdára hívták össze.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!