2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Gazdaság

Nem hagyják az importszemetet a vásárlók nyakába zúdítani

Egyeztetéseket kezdeményez a földművelésügyi minisztérium, ha azt tapasztalják, hogy az áruházláncok áron alul kínálják a magyar dinnyét. Fazekas Sándor azt mondta: a termelőnek és a vásárlónak is az az érdeke, hogy ne importáru, hanem jó minőségű magyar termék kerüljön az asztalra.

Nagy, édes és magyar és119 forint kilója. A hazai dinnyét a földművelésügyi miniszter népszerűsítette az egyik fővárosi üzletben.

Jelenleg tízezer család él dinnyetermelésből Magyarországon, a gazdák 230 ezer tonna termést remélnek az idei szezontól. Fazekas Sándor azt mondta: a minisztérium nem hagyja, hogy a magyarországi hipermarketláncok – a korábbi egyezséget felrúgva – nyomott áron kínálják majd a magyar görögdinnyét.

– Újabb egyeztetés szükséges. Bízom benne, hogy az együttműködés meglesz a jövőben is, a termelők is érintettek ebben, nekik biztos megélhetés kell, tisztes haszonra, szolid jövedelemre. De az elképzelhetetlen, hogy amit megtermeltünk, azt ne tudjuk eladni, mert valakik spekulatív céllal az importszemetet akarják a magyar vásárlók nyakába zúdítani – mondta a földművelésügyi miniszter.

A Dinnyetermelők Országos Szövetségének vezetője szerint, azzal, hogy egyes áruházláncok akciós dinnyét kínálnak, megszegik a magyar termelők támogatásáról szóló egyezséget.

– Ahhoz nem akarunk fordulni, hogy úgy, mint régen dobáljuk az áruházlánc parkolójában a dinnyét. Ez úgy fog látszani, hogy a termelési kedv csökken. Most van 6 ezer hektár meg van 230 ezer tonna termés, jövőre lesz 5 ezer hektár, aztán 4, 3, 2, 1. A franc tudja, hogy lesz meg, ez nem jó senkinek – panaszkodott Oravecz Tamás.

Az egyik legnagyobb áruházláncban még árulnak külföldről származó dinnyét, a készlet kiárusítása után viszont már csak magyar termék lesz a polcokon. A szóvivő azt mondta: a korábban kialkudott átadói árral jól járnak a termelők.

– Július 6-ától a Tesco, a magyar beszállítók elkötelezett partnere hosszú távon és régóta, kizárólag magyar termelőktől vásárol majd dinnyét, úgyhogy a piacon megszokott átadói díjnál magasabb árat fizetünk a hazai termelőknek, emellett a dinnyét igyekszünk minél kedvezőbb áron értékesíteni a vásárlók számára – közölte Hevesi Nóra.

A dinnye nagy részét Magyarországon értékesítik, de több ezer tonna jut külföldre is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!