2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Negyvenévi csúcson a brit infláció

Négy évtizede nem mért ütemre gyorsult májusban az éves brit infláció.

  • Negyvenévi csúcson a brit infláció

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói árindex (CPI) a múlt hónapban 9,1 százalékos drágulást jelez az áprilisi 9 százalék után.

Az ONS kiemeli: a májusi tizenkét havi inflációs ütem a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött. A modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján azonban legutóbb 1982. januárban volt a múlt havinál gyorsabb az éves brit infláció, 11 százalék körüli ütemmel - áll a statisztikai hivatal szerdai beszámolójában.

A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék. Ha ettől az ütemtől egy adott tizenkét havi időszakban az infláció egy százalékpontnál nagyobb mértékben bármelyik irányban eltér, a brit jegybank kormányzója nyílt levélben köteles az okokról magyarázatot adni a pénzügyminiszternek.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója tavaly augusztus óta minden hónapban kénytelen volt megírni ezt a levelet Rishi Sunak pénzügyminiszternek. A brit fogyasztói árindex éves emelkedési üteme abban a hónapban 3,2 százalék volt, és azóta folyamatosan több mint 1 százalékponttal magasabb, mint az inflációs cél.

Az ONS szerdai adatai szerint a májusi infláción belül a rendkívül magas üzemanyagár volt az egyik fő tényező. A motorbenzin kiskereskedelmi átlagára literenként átlagosan 1,659 font (765 forint) volt a múlt hónapban az egy évvel korábbi 1,272 font után.

A dízelüzemanyag literje átlagosan 1,797 fontba (csaknem 830 forintba) került májusban.

A motorbenzin és a dízelüzemanyag átlagos literenkénti kiskereskedelmi ára egyaránt rekordot döntött a múlt hónapban.

A statisztikai hivatal kiemeli, hogy az üzemanyagok tizenkét hónap alatt 32,8 százalékkal drágultak. Ez az eddig mért legmagasabb éves üzemanyag-áremelkedés Nagy-Britanniában.

Az élelmiszerek és az üdítőitalok átlagos fogyasztói ára 8,7 százalékkal volt magasabb májusban, mint a tavalyi azonos hónapban. Ez önmagában 0,78 százalékponttal - 2009 óta nem mért arányban - járult hozzá a teljes kosárra számolt májusi tizenkét havi inflációhoz

A nagy-britanniai infláció a hivatalos várakozások szerint is jelentősen tovább gyorsul az idén.

A Bank of England monetáris tanácsa a múlt héten végrehajtott 25 bázispontos kamatemelés bejelentéséhez fűzött indoklásában közölte: azzal számol, hogy a tizenkét havi infláció októberben már valamivel 11 százalék felett jár majd.

A brit jegybank kormányzója a londoni alsóház költségvetési bizottságának minapi meghallgatásán kijelentette, hogy a brit gazdaságot és a világgazdaság egészét az utóbbi időben inflációs sokkhatások példátlan sorozata érte ellátási oldalról, mindenekelőtt az ukrajnai háború okozta ársokkok formájában.

Andrew Bailey hangsúlyozta, hogy a 2 százalékos brit célszintet meghaladó inflációs hányad 80 százalékát az energiahordozók és az import áruk drágulása okozta, és ezekre a monetáris politikának nincs befolyása.

A Bank of England mindazonáltal tavaly decemberben szigorítási ciklusba kezdett, és az eddig végrehajtott öt kamatemeléssel 1,25 százalékra, tizenhárom évi csúcsra emelte alapkamatát a 0,10 százalékos rekordmélységű induló kamatszintről.

Paul Dales, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó főközgazdásza a májusi inflációs adatok szerdai ismertetése utáni helyzetértékelésében közölte: a ház várakozása szerint a brit jegybank alapkamata jövőre 3,00 százalékig emelkedik.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!