2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Nagy István: Szárazföldi folyosón kell kiszabadítani a gabonát Ukrajnából

Élelmezési válság fenyeget a világ számos szegényebb térségében, a katasztrófa pedig csak akkor kerülhető el, ha a szárazföldi folyosó megnyitásával sikerül kiszabadítani a gabonát Ukrajnából - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában az agrárminiszter.  

  •  Nagy István: Szárazföldi folyosón kell kiszabadítani a gabonát Ukrajnából

 Nagy István a lap keddi számában megjelent interjúban azt mondta, ehhez magas szintű nemzetközi összefogásra van szükség, a húszmillió tonna gabona fogadásához és továbbszállításához szükséges infrastruktúrát ugyanis ki kell építeni. "Ám a megvalósítás nem tűr halasztást: ha a gabona nem jut ki az országból, az súlyos társadalmi feszültségekkel és akár a háború kiszélesedésével járhat" - fogalmazott.

    Az agrárminiszter a Sajón, Szlovákiában történt súlyos környezetkárosításról is beszélt. Elmondta, az ügyben a szlovák környezetvédelmi miniszter megtette a feljelentést, a mentesítési munkálatok pedig hosszú tétlenkedés után végre megkezdődtek.

    A tárca vezetését az előző négyéves ciklus után is folytató miniszter az elmúlt ciklus eredményei közül kiemelte a négy pillérre épülő törvénycsomagot, amely új alapokra helyezi a mezőgazdasági termelést. Ezek, a közös osztatlan földtulajdon rendezését célzó jogszabály, az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény, a családi gazdaságok adózásáról szóló jogszabály, a negyedik pedig a gazdaságok átadásáról szóló jogszabály - sorolta.

    Beszélt arról is, hogy a mostani ciklusban 4265 milliárd forint fordítható az agrár-élelmiszeripar korszerűsítésére. Ez háromszor több, mint az elmúlt hét évben. "Ennek köszönhetően az összes korábbi versenyhátrányunkat le tudjuk dolgozni" - jelentette ki.

    "Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van. De mégsem lehetünk teljesen nyugodtak, hiszen a globális piac alakulása a magyar gazdaság helyzetét is befolyásolja. Az ukrán gabonakészletek beragadása akkora pánikot okozott, hogy az azonnal elkezdte felfelé hajtani az árakat" - mondta Nagy István.

    Leszögezte, Magyarországnak nem kell attól tartania, hogy élelmiszerhiány lesz. "Nemzeti szuverenitást jelez az, hogy a föld kinek a tulajdonában van. A biztonságot jelenti. Véget vetettünk a zsebszerződések korának, végigvittük a Földet a gazdáknak programot, s továbbra is azon kell dolgoznunk, hogy az állami földek minél nagyobb hányada legyen a termelők tulajdonában" - fejtette ki.

    Az élelmiszerárstopot a miniszter meglehetősen merész, de nagyon hatékony kormányzati döntésnek nevezte. "Az üzemanyagárstoppal és a rezsicsökkentéssel kiegészítve a magyar emberek olyan védelemben részesülnek, amire egész Európában nincs példa. Nincs még egy olyan ország, amelyik ilyen hatékonysággal és ilyen szinten kiállt a családok védelméért" - hangsúlyozta.

    Úgy vélte, az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, működik, és további fenntartása is indokolt lehet.

Eredeti cikk ITT olvasható.

Fotó: Havran Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!