2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Nagy a bizonytalanság a reklámadó körül

A gép forog, az alkotó pihen. A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz és az adóhatósághoz irányította stábunkat a reklámadó részletkérdéseivel L. Simon László, noha a törvényt ő nyújtotta be az országgyűlési választás után a parlamentnek. A könyvelők és az adótanácsadók körében nagy a bizonytalanság, de a Magyar Reklámszövetség elnöke sem tudja, hogy az üzletláncoknak kell-e fizetniük a reklámújságjaik után. Ha igen, akkor a reklámadót a vevőkre háríthatják, ami egyenlő az áremelkedéssel.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara konferenciáján a reklámadó volt a téma. Az Országos Lapkiadók Egyesületének jogásza szerint a törvény nem egyértelmű.„Ha én egy megfelelő adózó magatartást szeretnék elvárni az adóalanyoktól, akkor világos, egyértelmű és követhető szabályokat kell létrehoznom, ez az én álláspontom szerint nem az” - fogalmazott Szilágyi Zsuzsanna.

Hasonló a Magyar Reklámszövetség álláspontja. „A törvénybe belekerültek olyan adóalanyok is, akiknek semmi, de semmi keresnivalójuk nincsen itt mint adóalanyok” – mondja Urbán Zsolt. Az érdekképviselet elnöke arra számít, hogy a cégek áthárítják majd a reklámadót a fogyasztókra, vevőkre.


Adózni a saját célú reklám után is kell. Ilyen reklámnak minősülhet az áruházláncok akciós újságja. Az egyik hipermarket, az Auchan képviselője nem állt kamera elé. Közleményükben azt írták, hogy adófizetési kötelezettségüknek eleget tesznek. Adózni csak annak a cégnek kell, amelynek az éves reklámbevétele meghaladja a nettó fél milliárd forintot.

A reklámadó szempontjából a fővárosi taxisoknak jól jött a szolgáltatás újraszabályozása, a rendelet ugyanis csökkentette a kocsik reklámfelületeit, ma már csak a lökhárító lehet hirdetés, így a reklámbevételeik is megcsappantak.

A törvényt L. Simon László terjesztette az Országgyűlés elé. „Az adóhatóságot javaslom, hogy őt kérdezzék meg, mert a törvény végrehajtása már nem az én feladatom, tehát a jogértelmezési kérdésekben az adóhatóság illetékes, de ha esetleg ez nem megy, akkor a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkárságával is fel lehet venni a kapcsolatot, ezt tudom javasolni” – irányította tovább kérdéseinket a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

A fesztiválszervező Sziget Kft. már fel is vette a kapcsolatot a Nemzetgazdasági Minisztériummal, kérve a reklámadóról szóló törvény értelmezését kérve. A cég arra kíváncsi, hogy kell-e fizetnie a szponzori támogatások után vagy sem. Az adóhatóság szerint a rendezvényszervező cégek adóalanyok, azaz fizetniük kell.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!