2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

– Az eddig napvilágot látott adatok a tervezettnél alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt vetítenek előre, ami a költségvetést sem hagyja érintetlenül – erről beszélt Varga Mihály a parlament költségvetési bizottságában, amely a tárcavezető éves meghallgatását tartja.

  • Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

A Pénzügyminiszter a Világgazdaság tudósítása szerint emlékeztetett, hogy a 2023. évi költségvetést 2022 tavaszán fogadták el, az akkori makropálya még 4,1 százalékos növekedéssel és 4,2 százalékos inflációval számolt.

– Jól tudjuk, hogy azóta az energiaárak és az élelmiszerárak emelkedése az inflációs pályát lényegében feljebb tolta, ezért a költségvetést a kormány átdolgozta – mondta Varga Mihály, hozzátéve, hogy ezzel párhuzamosan jelentősen megnőttek az állam kamatkiadásai a magasabb kamatkörnyezet miatt, amelyek idén a GDP négy százalékára rúgnak.

A miniszter szerint a költségvetés mozgásterét bővítették volna a Magyarországnak járó uniós források, ám ezek híján a kormány döntött szeptemberben, hogy a hiánycélt 3,9 százalékról megemeli 5,2 százalékra. Az új hiánycél azonban még így is egyszázalékos javulást jelent az előző évhez képest.

Az államadósságnál kedvezőbb a helyzet. A várakozás szerint  hetven százalék körül lesz a GDP-arányos ráta, ami négy százalékponttal lehet alacsonyabb, mint múlt év végén (73,3 százalék volt még 2022 végén), és ez segíti az egyensúlyi helyzet megtartását. Ugyanakkor a családtámogatásokra, béremelésekre továbbra is biztosítja a forrásokat a kormány. A minimálbér és garantált bérminimum megállapodásról  miniszter azt mondta: a kormány elfogadta, és a fedezetét is biztosítani fogja. Megjegyezte, hogy a két bérelem magasabb lesz a kabinet várakozásánál, de emiatt a költségvetést nem kell módosítani.

Varga Mihály a pedagógusok régóta várt béremelése kapcsán jelezte, hogy akár érkezik uniós támogatás, akár nem, tíz százalékkal emelkedik januártól a tanárok fizetése. 

A meghallgatáson szóba került Budapest helyzete is. A miniszter feltette a kérdést: honnan veszi a bátorságot a főváros, hogy ne fizessen meg egy törvényben meghatározott adót. 

Ehhez hozzátette, hogy idén 590 ezer inkasszót hajtottak végre, Budapest esetében is így tesznek, ami szerinte teljesen jogszerű. – Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie? – ismételte meg a kérdést.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Fotó: Kállai Márton

Magyar Nemzet/Világgazdaság

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!