2024. 03. 05. Kedd Adorján, Adrián napja
Jelenleg a TV-ben:

Felvidéki freskó

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

– Az eddig napvilágot látott adatok a tervezettnél alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt vetítenek előre, ami a költségvetést sem hagyja érintetlenül – erről beszélt Varga Mihály a parlament költségvetési bizottságában, amely a tárcavezető éves meghallgatását tartja.

  • Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

A Pénzügyminiszter a Világgazdaság tudósítása szerint emlékeztetett, hogy a 2023. évi költségvetést 2022 tavaszán fogadták el, az akkori makropálya még 4,1 százalékos növekedéssel és 4,2 százalékos inflációval számolt.

– Jól tudjuk, hogy azóta az energiaárak és az élelmiszerárak emelkedése az inflációs pályát lényegében feljebb tolta, ezért a költségvetést a kormány átdolgozta – mondta Varga Mihály, hozzátéve, hogy ezzel párhuzamosan jelentősen megnőttek az állam kamatkiadásai a magasabb kamatkörnyezet miatt, amelyek idén a GDP négy százalékára rúgnak.

A miniszter szerint a költségvetés mozgásterét bővítették volna a Magyarországnak járó uniós források, ám ezek híján a kormány döntött szeptemberben, hogy a hiánycélt 3,9 százalékról megemeli 5,2 százalékra. Az új hiánycél azonban még így is egyszázalékos javulást jelent az előző évhez képest.

Az államadósságnál kedvezőbb a helyzet. A várakozás szerint  hetven százalék körül lesz a GDP-arányos ráta, ami négy százalékponttal lehet alacsonyabb, mint múlt év végén (73,3 százalék volt még 2022 végén), és ez segíti az egyensúlyi helyzet megtartását. Ugyanakkor a családtámogatásokra, béremelésekre továbbra is biztosítja a forrásokat a kormány. A minimálbér és garantált bérminimum megállapodásról  miniszter azt mondta: a kormány elfogadta, és a fedezetét is biztosítani fogja. Megjegyezte, hogy a két bérelem magasabb lesz a kabinet várakozásánál, de emiatt a költségvetést nem kell módosítani.

Varga Mihály a pedagógusok régóta várt béremelése kapcsán jelezte, hogy akár érkezik uniós támogatás, akár nem, tíz százalékkal emelkedik januártól a tanárok fizetése. 

A meghallgatáson szóba került Budapest helyzete is. A miniszter feltette a kérdést: honnan veszi a bátorságot a főváros, hogy ne fizessen meg egy törvényben meghatározott adót. 

Ehhez hozzátette, hogy idén 590 ezer inkasszót hajtottak végre, Budapest esetében is így tesznek, ami szerinte teljesen jogszerű. – Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie? – ismételte meg a kérdést.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Fotó: Kállai Márton

Magyar Nemzet/Világgazdaság

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megölte és elásta ismerősét két zalai férfi

Megölte és elásta ismerősét két zalai férfi

Elásott holttestre bukkantak hétfőn Zalaegerszegen, a gyilkosság gyanúsítottjait néhány órával később elfogták - közölte a police.hu oldalon kedden a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Orbán Viktor: új világrend van kialakulóban

Orbán Viktor: új világrend van kialakulóban

A világban végbemenő változásokról, a magyar külpolitika stratégiai irányairól beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a szokásos éves nagyköveti értekezleten kedden délelőtt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!