2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Mentőcsomag: a kormány visszautasítja az EKB kritikáit

Nem ért egyet a kormány az Európai Központi Bank által megfogalmazott kritikákkal a devizahitelesek törvényének ügyében. A tárcaközi egyeztetések befejeztével a kormány jövő héten levelet küld az EKB-nak. Az Európai Unió Központi bankja többek között a többszöri egyeztetést hiányolta, és az sem tetszett a szervezetnek, hogy a törvény visszamenőleges hatályú.

Szinte egyöntetűen szavazta meg az Országgyűlés július elején az első devizahiteles mentőcsomagot. A törvény a 2004. május elseje után felvett kölcsönökre érvényes és semmisnek mondja ki az árfolyamrést. Helyette az MNB hivatalos középárfolyamát kell használni. A mentőcsomag betiltja az egyoldalú kamatemelést és lakásárverezéseket is. Az Európai Központi Bank a héten kiadott nyilatkozatában viszont kifogásolta, hogy a magyar hatóságok nem egyeztettek elégszer az EKB-val a törvény elfogadása során. Azt is kritizálták, hogy a devizahiteles-törvény visszaható hatálya nincs összhangban az európai uniós irányelvekkel és a jogszabály komoly terhet jelenthet a bankrendszernek.


Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint a törvény semmilyen új jogot vagy kötelezettséget nem állapított meg sem a bankok, sem a kölcsönt felvevők szempontjából, és a visszamenőleges hatályra vonatkozólag sem tartják jogosnak a kritikát. „A kölcsönügyletek a kölcsön folyósításától a kölcsönszerződés megszűnéséig egy darab egységes jogügyletet, szerződést jelentenek” – érvelt Berke Barna.

A Civil Összefogás Fórum szóvivője szerint az EKB észrevételei miatt nem fognak csúszni a már megítélt visszafizetések a károsultaknak. Az Európai Központi Bank észrevételei inkább a következő mentőcsomaghoz adnak iránymutatást a kormánynak.

„Könnyen lehet, hogy azok a szakmai érvek, amelyek például a 2014-es EU-s irányelvre vonatkoznak, burkoltan arra próbálnak utalni, hogy nehogy a kormányzat megpróbáljon adott esetben az árfolyamkockázat tekintetében bármilyen pozitív lépést tenni a banki károsultaknak, mert már így is, az a teher, amit a bankok egyébként az extraprofit kárára elszenvedtek, az elviselhetetlen mértékű, legalábbis a bankok és a pénzintézetek vonatkozó állásfoglalásai szerint” – fejtette ki ifj. Lomnici Zoltán.

A Magyar Nemzeti Bank becslései szerint a devizahitelesek megmentése 900 milliárd forint körüli veszteséget jelent a magyar bankszektornak.

„Hogyha elveszik a magyar bankszektor tőkéjének az egyharmada, az súlyos pénzügyi következményekkel járhat. Például azzal, hogy visszaveti a magyarországi hitelezést. Hasonlót láthattunk ugyan a végtörlesztés esetében is, három évvel ezelőtt, viszont akkor a hatás, az »mindössze« 260 milliárd forint volt” – mondta el Palkó István, a Portfólió.hu vezető elemzője a Hír TV-nek.

A kormány következő törvényjavaslata a devizahitelesek megmentésére várhatóan őszre készülhet el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!