2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Gazdaság

Mentőcsomag: a kormány visszautasítja az EKB kritikáit

Nem ért egyet a kormány az Európai Központi Bank által megfogalmazott kritikákkal a devizahitelesek törvényének ügyében. A tárcaközi egyeztetések befejeztével a kormány jövő héten levelet küld az EKB-nak. Az Európai Unió Központi bankja többek között a többszöri egyeztetést hiányolta, és az sem tetszett a szervezetnek, hogy a törvény visszamenőleges hatályú.

Szinte egyöntetűen szavazta meg az Országgyűlés július elején az első devizahiteles mentőcsomagot. A törvény a 2004. május elseje után felvett kölcsönökre érvényes és semmisnek mondja ki az árfolyamrést. Helyette az MNB hivatalos középárfolyamát kell használni. A mentőcsomag betiltja az egyoldalú kamatemelést és lakásárverezéseket is. Az Európai Központi Bank a héten kiadott nyilatkozatában viszont kifogásolta, hogy a magyar hatóságok nem egyeztettek elégszer az EKB-val a törvény elfogadása során. Azt is kritizálták, hogy a devizahiteles-törvény visszaható hatálya nincs összhangban az európai uniós irányelvekkel és a jogszabály komoly terhet jelenthet a bankrendszernek.


Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint a törvény semmilyen új jogot vagy kötelezettséget nem állapított meg sem a bankok, sem a kölcsönt felvevők szempontjából, és a visszamenőleges hatályra vonatkozólag sem tartják jogosnak a kritikát. „A kölcsönügyletek a kölcsön folyósításától a kölcsönszerződés megszűnéséig egy darab egységes jogügyletet, szerződést jelentenek” – érvelt Berke Barna.

A Civil Összefogás Fórum szóvivője szerint az EKB észrevételei miatt nem fognak csúszni a már megítélt visszafizetések a károsultaknak. Az Európai Központi Bank észrevételei inkább a következő mentőcsomaghoz adnak iránymutatást a kormánynak.

„Könnyen lehet, hogy azok a szakmai érvek, amelyek például a 2014-es EU-s irányelvre vonatkoznak, burkoltan arra próbálnak utalni, hogy nehogy a kormányzat megpróbáljon adott esetben az árfolyamkockázat tekintetében bármilyen pozitív lépést tenni a banki károsultaknak, mert már így is, az a teher, amit a bankok egyébként az extraprofit kárára elszenvedtek, az elviselhetetlen mértékű, legalábbis a bankok és a pénzintézetek vonatkozó állásfoglalásai szerint” – fejtette ki ifj. Lomnici Zoltán.

A Magyar Nemzeti Bank becslései szerint a devizahitelesek megmentése 900 milliárd forint körüli veszteséget jelent a magyar bankszektornak.

„Hogyha elveszik a magyar bankszektor tőkéjének az egyharmada, az súlyos pénzügyi következményekkel járhat. Például azzal, hogy visszaveti a magyarországi hitelezést. Hasonlót láthattunk ugyan a végtörlesztés esetében is, három évvel ezelőtt, viszont akkor a hatás, az »mindössze« 260 milliárd forint volt” – mondta el Palkó István, a Portfólió.hu vezető elemzője a Hír TV-nek.

A kormány következő törvényjavaslata a devizahitelesek megmentésére várhatóan őszre készülhet el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!