2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk 11:05

Gazdaság

Lassult a termelői áremelkedés havi és éves szinten az euróövezetben és az EU-ban májusban

Havi és éves összevetésben is lassult a termelői árak emelkedése az euróövezetben és az Európai Unióban májusban.

  • Lassult a termelői áremelkedés havi és éves szinten az euróövezetben és az EU-ban májusban

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn azt közölte, hogy a termelői áremelkedés az euróövezetben az áprilisi 1,2 százalékról 0,7 százalékra, az EU egészében pedig 1,3 százalékról 0,8 százalékra lassult.

Éves összevetésben az euróövezetben a májusi termelői áremelkedés 36,3 százalékra mérséklődött az áprilisi 37,2 százalékról, az EU-ban pedig 37 százalékról 36,4 százalékra.

Ismételten az energiaárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben a termelőiár-emelkedéshez. Az energiaárak éves szinten 94,4 százalékkal nőttek az euróövezetben az áprilisi 99 százalék után, az EU-ban pedig 97,1 százalék után 92,9 százalékkal.

Az energiaárak nélkül a termelői árak emelkedése az euróövezetben éves szinten 16 százalék volt az áprilisi 15,6 százalék után, az EU-ban pedig az áprilisi 16,2 százalék után májusban 16,7 százalék.

Az ipari termelői árak legnagyobb havi növekedését Finnországban (+5,5 százalék), Észtországban (+5,4 százalék) és Litvániában (+4,9 százalék) regisztrálták. A legjelentősebb csökkenés Írországban volt (-19,4 százalék), majd Szlovákiában (-4,4 százalék), illetve Hollandiában (-0,8 százalék).

Az ipari termelői árak éves bázison valamennyi tagállamban emelkedtek májusban. A legnagyobb éves növekedést Dániában (+59,8 százalék), Romániában (+59,2 százalék), továbbá Észtországban (+53,1 százalék) jegyezték fel.

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarországon a termelői árak havi szintű növekedése 1,9 százalékra lassult az áprilisi 3,8 százalékról és 43,6 százalékra gyorsult az áprilisi 42,8 százalékról.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!