2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Lassult a termelői áremelkedés havi és éves szinten az euróövezetben és az EU-ban májusban

Havi és éves összevetésben is lassult a termelői árak emelkedése az euróövezetben és az Európai Unióban májusban.

  • Lassult a termelői áremelkedés havi és éves szinten az euróövezetben és az EU-ban májusban

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn azt közölte, hogy a termelői áremelkedés az euróövezetben az áprilisi 1,2 százalékról 0,7 százalékra, az EU egészében pedig 1,3 százalékról 0,8 százalékra lassult.

Éves összevetésben az euróövezetben a májusi termelői áremelkedés 36,3 százalékra mérséklődött az áprilisi 37,2 százalékról, az EU-ban pedig 37 százalékról 36,4 százalékra.

Ismételten az energiaárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben a termelőiár-emelkedéshez. Az energiaárak éves szinten 94,4 százalékkal nőttek az euróövezetben az áprilisi 99 százalék után, az EU-ban pedig 97,1 százalék után 92,9 százalékkal.

Az energiaárak nélkül a termelői árak emelkedése az euróövezetben éves szinten 16 százalék volt az áprilisi 15,6 százalék után, az EU-ban pedig az áprilisi 16,2 százalék után májusban 16,7 százalék.

Az ipari termelői árak legnagyobb havi növekedését Finnországban (+5,5 százalék), Észtországban (+5,4 százalék) és Litvániában (+4,9 százalék) regisztrálták. A legjelentősebb csökkenés Írországban volt (-19,4 százalék), majd Szlovákiában (-4,4 százalék), illetve Hollandiában (-0,8 százalék).

Az ipari termelői árak éves bázison valamennyi tagállamban emelkedtek májusban. A legnagyobb éves növekedést Dániában (+59,8 százalék), Romániában (+59,2 százalék), továbbá Észtországban (+53,1 százalék) jegyezték fel.

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarországon a termelői árak havi szintű növekedése 1,9 százalékra lassult az áprilisi 3,8 százalékról és 43,6 százalékra gyorsult az áprilisi 42,8 százalékról.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!