2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

KSH: májusban 9,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

Májusban az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az áprilisi 3,1 százalékos emelkedés után. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4 százalékkal emelkedett, mivel idén májusban kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában. Áprilishoz mérten 1,4 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A havi növekedés két hónap csökkenés után következett be.

  • KSH: májusban 9,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

A májusi növekedés a legmagasabb tavaly június óta, amikor az előző évi járvány bázishatása gyengülni kezdett.

A termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult - tette hozzá a KSH. A legnagyobb súlyú alágakban is emelkedett a termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. A járműgyártás - három hónap csökkenés után - kisebb, a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nagyobb mértékben nőtt. A számítástechnikai iparág a januári visszaesésé után februártól áprilisig 2-7 százalék közötti emelkedést mutatott, míg az élelmiszeripar tavaly augusztus óta folyamatosan kétszámjegyű növekedést regisztrál.

Az év első öt hónapjában 5,9 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint a múlt év azonos időszakában.

A májusi ipari termelés részletes adatait jövő szerdán, július 13-án közli a KSH.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!