2024. 02. 23. Péntek Alfréd napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

90 perc "szabadság" - A B-közép és a titkosszolgálat 03:00

Gazdaság

Kiderül, lesz-e pénze a fővarosnak a rezsitámogatásra

Kordonokkal zárták el az újságírókat a Városháza folyosóján a Fővárosi Közgyűlés mai ülése előtt, amelyre korábban még nem volt példa. Így nehezen lehetett kérdezni az ülésre érkező politikusoktól. 

  • Kiderül, lesz-e pénze a fővarosnak a rezsitámogatásra

Az ülés megkezdése előtt sikerült szóra bírni Karácsony Gergely főpolgármestert, aki a Magyar Nemzet kérdésére, miszerint mit lehet tudni Budapest fásítási programjáról –amelyről még korábban, augusztus 20-i videóüzenetében beszélt – a főpolgármester most úgy nyilatkozott: tízezer új fát fognak ültetni Budapesten, de a részletekről megint nem árult el semmit. 

A rezsitámogatás részleteit firtató újságírói kérdésre érdemben szintén nem válaszolt, mint mondta, a részletekről a közgyűlés dönt majd. A közte és a Demokratikus Koalíció között lévő nézetkülönbséget firtató újságírói kérdésre pedig úgy reagált, hogy érvényesülni fog a DK akarata is a szavazáson. 

A mai rendkívüli ülésen tárgyalnak többek között a rezsitámogatás kiterjesztéséről és Budapest fásítási programjáról is.

Karácsony Gergely bevezetőjében kifejtette: a következő hónapokban nagyon nehéz időszakra számít a főváros. Mint fogalmazott: amikor ő a város pénzügyi helyzetéről beszél, akkor mindig hallja azokat az érveket, hogy a főváros tele van pénzzel. Szerinte ez nem igaz, ugyanakkor a tartalékának sokszorosát elveszíti Budapest az energiaválság miatt.

–Nem minősítéseket, hanem érveket akar hallani – emelte ki a polgármester. Mint fogalmazott: partnerséget akar Magyarország kormányával. Hozzátette: reméli, hogy az Európai Unió nem nézi tétlenül, hogy az energiakrízis tönkreteszi Európát. Hozzátette: annak drukkolnak, hogy Magyarország kormánya meg tudjon állapodni az EU-val, mert Budapestnek is szüksége van a forrásokra.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője felszólalásában kifejtette: bár partnerségről, közös gondolkodásról beszél a főpolgármester, de akkor – tette fel a kérdést a frakcióvezető – hogyan kell értelmezni Karácsony Gergely azon korábbi szavait, miszerint „örülök annak, hogy létrejött a szankciós csomag” – emlékeztetett a főpolgármester korábbi nyilatkozatára Wintermantel Zsolt. Hozzátette: egész Európa a saját szankcióitól szenved, és ilyenkor nem szabad az áldozat szerepében tetszelegni egy főpolgármesternek.  

–Hogyan akar közös gondolkodást, ha így vélekedik a szankciókról?

– zárta felszólalását a frakcióvezető. 

Budapest Főváros Első Energiacsomagjának elfogadásáról szóló vitában Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere felszólalásában kiemelte: bár a fővárosnak korábban, 2019-ben is és legutóbb idén áprilisban is volt  klímastratégiai akcióterve, ennek ellenére eddig nem láttunk mögötte a cselekvést. –Sőt, ebben az új tervben a korábbiakhoz képest visszalépéseket is lehet tapasztalni – emelte ki a polgármester. Szerinte az előterjesztés csak PR-fogás, nincs benne tartalom. A közgyűlés 18 igennel, 10 nem szavazat ellenében és 1 tartózkodás mellett elfogadta a rendeletmódosítást: ennek értelmében energia- és gazdasági válság elleni alap létrehozásáról döntöttek az idei évi költségvetési rendelet módosításával, így a főváros az alapból akarja a megnövekedett költségeket fedezni.

Hosszas vita után, a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a lakásrezsi-támogatás kiterjesztéséről szóló indítványt. 

Fotó: Havran Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!