2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Kiderül, lesz-e pénze a fővarosnak a rezsitámogatásra

Kordonokkal zárták el az újságírókat a Városháza folyosóján a Fővárosi Közgyűlés mai ülése előtt, amelyre korábban még nem volt példa. Így nehezen lehetett kérdezni az ülésre érkező politikusoktól. 

  • Kiderül, lesz-e pénze a fővarosnak a rezsitámogatásra

Az ülés megkezdése előtt sikerült szóra bírni Karácsony Gergely főpolgármestert, aki a Magyar Nemzet kérdésére, miszerint mit lehet tudni Budapest fásítási programjáról –amelyről még korábban, augusztus 20-i videóüzenetében beszélt – a főpolgármester most úgy nyilatkozott: tízezer új fát fognak ültetni Budapesten, de a részletekről megint nem árult el semmit. 

A rezsitámogatás részleteit firtató újságírói kérdésre érdemben szintén nem válaszolt, mint mondta, a részletekről a közgyűlés dönt majd. A közte és a Demokratikus Koalíció között lévő nézetkülönbséget firtató újságírói kérdésre pedig úgy reagált, hogy érvényesülni fog a DK akarata is a szavazáson. 

A mai rendkívüli ülésen tárgyalnak többek között a rezsitámogatás kiterjesztéséről és Budapest fásítási programjáról is.

Karácsony Gergely bevezetőjében kifejtette: a következő hónapokban nagyon nehéz időszakra számít a főváros. Mint fogalmazott: amikor ő a város pénzügyi helyzetéről beszél, akkor mindig hallja azokat az érveket, hogy a főváros tele van pénzzel. Szerinte ez nem igaz, ugyanakkor a tartalékának sokszorosát elveszíti Budapest az energiaválság miatt.

–Nem minősítéseket, hanem érveket akar hallani – emelte ki a polgármester. Mint fogalmazott: partnerséget akar Magyarország kormányával. Hozzátette: reméli, hogy az Európai Unió nem nézi tétlenül, hogy az energiakrízis tönkreteszi Európát. Hozzátette: annak drukkolnak, hogy Magyarország kormánya meg tudjon állapodni az EU-val, mert Budapestnek is szüksége van a forrásokra.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője felszólalásában kifejtette: bár partnerségről, közös gondolkodásról beszél a főpolgármester, de akkor – tette fel a kérdést a frakcióvezető – hogyan kell értelmezni Karácsony Gergely azon korábbi szavait, miszerint „örülök annak, hogy létrejött a szankciós csomag” – emlékeztetett a főpolgármester korábbi nyilatkozatára Wintermantel Zsolt. Hozzátette: egész Európa a saját szankcióitól szenved, és ilyenkor nem szabad az áldozat szerepében tetszelegni egy főpolgármesternek.  

–Hogyan akar közös gondolkodást, ha így vélekedik a szankciókról?

– zárta felszólalását a frakcióvezető. 

Budapest Főváros Első Energiacsomagjának elfogadásáról szóló vitában Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere felszólalásában kiemelte: bár a fővárosnak korábban, 2019-ben is és legutóbb idén áprilisban is volt  klímastratégiai akcióterve, ennek ellenére eddig nem láttunk mögötte a cselekvést. –Sőt, ebben az új tervben a korábbiakhoz képest visszalépéseket is lehet tapasztalni – emelte ki a polgármester. Szerinte az előterjesztés csak PR-fogás, nincs benne tartalom. A közgyűlés 18 igennel, 10 nem szavazat ellenében és 1 tartózkodás mellett elfogadta a rendeletmódosítást: ennek értelmében energia- és gazdasági válság elleni alap létrehozásáról döntöttek az idei évi költségvetési rendelet módosításával, így a főváros az alapból akarja a megnövekedett költségeket fedezni.

Hosszas vita után, a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a lakásrezsi-támogatás kiterjesztéséről szóló indítványt. 

Fotó: Havran Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!