2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Gazdaság

Kártalanítás: nem született új döntés

Új döntés nem született az uniós agrárminiszterek brüsszeli találkozóján az orosz embargó által sújtott mezőgazdasági termelők kártalanítására, a tárcavezetők további lépésekre tettek javaslatot. A korábbi intézkedések értelmében az EU mintegy 180 millió eurót juttatott az ágazatba, a tagállamok kára azonban ennél lényegesen nagyobb.

A tárgyaláson Magyarországot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter képviselte, aki elmondta, hogy a magyar termelők napi vesztesége 70 millió forint. Hozzátette: az elmúlt öt évben az Oroszországba irányuló magyar mezőgazdasági export a duplájára nőtt. A tárcavezető szerint rendkívüli helyzetben rendkívüli eszközökhöz kell nyúlni, a beavatkozásoknak pedig addig kell tartani, míg a válság véget nem ér. „Az eddig már bevezetett intézkedések mellett, amelyek a termékeknek a piacról történő kivonását célozzák, szorgalmazzuk az exporttámogatás bevezetését. Ez lehetővé teszi azt, hogy más, harmadik országok piacain helyezzük el a termékeket. A referenciaárak rendszeres felülvizsgálatát is szorgalmazzuk, ezek jelenleg alacsonyan vannak, tehát így az igénybe vételükre nincsen esély. Fontos az, hogy a bizottság folyamatosan tájékoztasson bennünket arról, hogy milyen piaci hatások várhatóak, melyik termék hogy áll” – mondta Fazekas Sándor.


Dacian Ciolos agrárügyi biztos ugyanakkor sajtótájékoztatóján azt mondta, nem ért egyet az exporttámogatással, mert az nem növeli a kivitelt, ráadásul azoknak hozhat hasznot, akik támogatás nélkül is exportálnak. Az esetleges célzott kompenzációval kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy ha az EU úgy dönt, hogy ilyen eszközt alkalmaz, akkor a pénzügyi forrásokat is fel kell mérni, és azt is, hogy ennek terheit hogyan osszák el egymás között a tagállamok.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!