2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Gazdaság

Jól vizsgázott az e-útdíj-rendszer

Kevés reklamáló, és csaknem 3 milliárd forintos bevétel egy hét alatt. Jól vizsgázott az elektronikus útdíjrendszer az első héten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint. A fuvarozók érdekvédelmi szervezetei viszont arra panaszkodnak, hogy fejletlen a térképhálózat, és csaknem 100 millió forintos túlszámlázás történt néhány nap alatt. Azt kérik: átmenetileg állítsák le a rendszert.

Az összesen 300 ezer úthasználó 1 százaléka tapasztalta, hogy túlszámláz a rendszer az e-útdíj bevezetésének első hetében. A kirótt útdíj eddig 100 millió forinttal lépte túl a jogos összeget.

– Ha ezt kilométerre vetítjük, akkor kilométerenként 22 forintba került ez alatt az egy hét alatt, ami extra költségként jelentkezik, amit nem terveztem, amikor a rendszer elindítottam – mondta Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének ügyvezető főtitkára.

A fuvarozók most azt kérik: amíg a hibákat ki nem javítják állítsa le a kormány az új rendszert. Az infrastrukturális államtitkár szerint viszont ez nem indokolt.


– Éppen az elmúlt hét tapasztalatai igazolták azt, hogy olyan szintű problémák és orvosolhatatlan esetek nem következtek be, amik miatt ebben ténylegesen lépni kellene. Amint említettem, ha van probléma, ezt egyedileg meg tudja oldani az Állami Autópálya Kezelő, tehát nem rendszerszintű problémákról beszélünk – jelentette ki Völner Pál.

Az államtitkár hangsúlyozta: azoknak a fuvarozóknak pedig akik túlszámlázást tapasztaltak, visszafizetik az indokolatlanul levont összeget. „Nyilvánvaló, hogy csak azt az összeget kell megfizetni, ami ténylegesen felhasznált, és a többit vissza kell térítenie az Állami Autópálya Kezelőnek. Tehát ezeket peren kívül is a lehető legrövidebben meg kell valósítani".

Völner Pál szerint jól vizsgázott a rendszer, ami már egy hét alatt is közel 3 milliárd forintos bevételt hozott az államkasszába. A bevételeket az úthálózat fejlesztésére és az e-útdíj rendszer fejlesztésére fordítják majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!