A Japán egyik legnagyobb, minden nagyvárosban jelen lévő, 320 egységből álló étteremhálózatában tartott mangalicaheteken hagyományos japán módon elkészített magyar mangalicahúst lehet enni. A szigetországból évente hetvenezer turista érkezik Magyarországra, elsősorban ők érdeklődnek a magyar termékek iránt.
Tokió központjában a Gerbeaud is most nyitott cukrászdát. Japán az Európai Unió után a legnagyobb piac a magyar élelmiszerek számára, évente 100 millió dollár értékű termék érkezik ide, most pedig az orosz embargó miatti kiesésből is átvehet valamennyit. „Az idei esztendő első nyolc hónapjában 65 százalékkal növeltük az élelmiszer-ipari exportunkat, ezért is különös jelentőségű az a megállapodás, amelyet most hirdetett ki a japán kormány, hogy Magyarország teljes területéről engedélyezték a sertéshúsexportot. Ez azt jelenti, hogy a magyar élelmiszerexport zászlóshajója tovább tud növekedni, itt a mangalicahús az export zászlóshajója” – fogalmazott Szijjártó Péter.
A külgazdasági és külügyminisztert a japán külügyi tárca vezetői is fogadták, egyebek között atomenergia-együttműködésről is tárgyaltak. A japánok idén indítják újra a fukusimai baleset után leállított reaktorokat. Ezentúl a szakemberek közös képzésére is lehetőség lesz. „Tárgyalásokat kezdünk arról, hogy Magyarország és Japán között milyen nukleáris képzési és biztonsági együttműködés jöhet létre. A nukleáris oktatás és mérnökképzés tekintetében hazánk a világ élvonalába tartozik” – jelentette ki a magyar politikus.
Magyarország támogatja azt a brüsszeli javaslatot, hogy mihamarabb készüljön szabad kereskedelmi egyezmény Japán és az EU között.