2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Japán importálhat sertéshúst hazánkból

Magyarország teljes területéről engedélyezte a sertéshúsexportot a japán kormány, közölte Szijjártó Péter tokiói látogatásán. A külgazdasági és külügyminiszter szerint Japán a legnagyobb EU-n kívüli piac a magyar élelmiszerek számára, ahol az orosz embargó miatt itthon maradt áruk is vevőre találhatnak. A távol-keleti országban elsősorban a magyar mangalica húsát keresik. A tárcavezető atomenergiai együttműködésről is tárgyalt a japán külügy-minisztériummal.

A Japán egyik legnagyobb, minden nagyvárosban jelen lévő, 320 egységből álló étteremhálózatában tartott mangalicaheteken hagyományos japán módon elkészített magyar mangalicahúst lehet enni. A szigetországból évente hetvenezer turista érkezik Magyarországra, elsősorban ők érdeklődnek a magyar termékek iránt.

Tokió központjában a Gerbeaud is most nyitott cukrászdát. Japán az Európai Unió után a legnagyobb piac a magyar élelmiszerek számára, évente 100 millió dollár értékű termék érkezik ide, most pedig az orosz embargó miatti kiesésből is átvehet valamennyit. „Az idei esztendő első nyolc hónapjában 65 százalékkal növeltük az élelmiszer-ipari exportunkat, ezért is különös jelentőségű az a megállapodás, amelyet most hirdetett ki a japán kormány, hogy Magyarország teljes területéről engedélyezték a sertéshúsexportot. Ez azt jelenti, hogy a magyar élelmiszerexport zászlóshajója tovább tud növekedni, itt a mangalicahús az export zászlóshajója” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminisztert a japán külügyi tárca vezetői is fogadták, egyebek között atomenergia-együttműködésről is tárgyaltak. A japánok idén indítják újra a fukusimai baleset után leállított reaktorokat. Ezentúl a szakemberek közös képzésére is lehetőség lesz. „Tárgyalásokat kezdünk arról, hogy Magyarország és Japán között milyen nukleáris képzési és biztonsági együttműködés jöhet létre. A nukleáris oktatás és mérnökképzés tekintetében hazánk a világ élvonalába tartozik” – jelentette ki a magyar politikus.

Magyarország támogatja azt a brüsszeli javaslatot, hogy mihamarabb készüljön szabad kereskedelmi egyezmény Japán és az EU között.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!