2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Ingyenes programmal segítik a piacra jutásukat

Új, közös adatbázissal segíti a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a szociális érintettségű közbeszerzéseket. Az MNV honlapján elérhető ingyenes programmal a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató társaságokat segítik a piacra jutásban. Tavaly az ilyen jellegű eljárások a teljes közbeszerzésnek mindössze az 1,2 százalékát tették ki.

Papírhulladékot tömörít környezetbarát tüzelőanyaggá az egyik brikettáló gép egy pécsi telephelyen. Az állami tulajdonú cég több mint 1500 embert foglalkoztat országszerte, szinte valamennyien megváltozott munkaképességűek.

„Idén több olyan beruházást tervezünk elindítani, amivel fejlesztjük kapacitásainkat, további munkahelyeket teremtünk” – fogalmazott Varga Lajos, az ERFO Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A fejlettebb uniós tagállamokban a megváltozott munkaképességűek fele dolgozik. „Alig 10-15 százalékos a foglalkoztatási arány, ellentétben az egészséges embereknél, ahol körülbelül 50 százalékuk dolgozik. Itt a megváltozott munkaképességűek körülbelül 15 százaléka munkaképes lenne, de most kevesebben dolgoznak csak közülük, úgyhogy van még hova fejlődni” – nyilatkozta Kővári János, Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselő.

Az elmúlt években egy uniós pénzből finanszírozott programban ötezer megváltozott munkaképességű ember készségeit mérték fel. A foglalkoztatásukat segítő kormányzati testület vezetője, Bernáth Ildikó úgy tudja, hogy a program határidejét meghosszabbítják.

Nem kell viszonteladó

A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek piacszerzését segíti a fejlesztési tárca és a Nemzeti Vagyonkezelő új adatbázisa. Az érintett társaságok regisztrálják magukat, így a közbeszerzéseket kiíró állami intézmények közvetlenül elérhetik őket, nincs szükség viszonteladókra.

A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint tavaly az eljárások töredékénél játszottak szerepet szociális szempontok a nyertes kiválasztásánál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!