2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Gazdaság

Ilyen Magyarországon soha nem volt, soha nem lesz

Eddig 158 magyar céget minősített alkalmasnak a Paksi Atomerőmű beruházását lebonyolító társaság – hangzott el Komáromban, egy vállalkozói fórumon. Leginkább építő és villamosipari cégekre lesz szükség az erőmű bővítésénél. Az építkezés nagyságrendjét az is mutatja, hogy csúcsidőben több mint 8000 ember fog dolgozni a második reaktor kialakításán.

„Önök tudják, hogy a héten Magyarország és Oroszország egy megállapodásra jutott.” – Kezdte a tájékoztatást a vezérigazgató, aki hozzátette a két reaktor megépítéséhez a 40 százalékban magyar cégekre számítanak. A lehetőségekről azonban tájékoztatni kell a vállalkozásokat.

„Minél távolabb megyünk az erőműtől, annál kevesebb az információ. Ezt a hézagot szeretnénk pótolni, hogy a vállalkozásokat időben fel tudjuk készíteni, hiszen van még néhány év a tényleges munka megkezdéséig. Ezt az időt lehet arra felhasználni, hogy felkészüljenek. Hogy azokat a követelményeket, amelyeket a nukleáris ipar támaszt, megismerjék” – mondta Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója.

A vállalkozások számára a következő hét év egyedülálló lesz, ami paksi atomerőmű 3000 milliárd forintos beruházásának és egyéb EU-s forrásoknak köszönhető. „Közel tízezer milliárd forint van a magyar gazdaság számára, ami potenciális lehetőséget jelent. Ilyen Magyarországon soha nem volt, soha nem lesz. Aki ebből a hét évből tud és akar, vállalkozhat, megerősödhet és lesz lehetősége hosszú távon stabil vállalkozásokat kialakítani” – véli Barta E. Gyula, a Magyar Gazdálkodásfejlesztési Központ vezérigazgatója.

A magyar cégek bíznak abban, hogy megfelelnek majd a szigorú beszállítói követelményeknek. „Nem a bekerülés lesz a nehéz, hanem a bent maradás. Azt a minőséget, amit egy atomerőműnél elvárnak, pillanatnyilag nem olyan nehéz produkálni, legyen az akármilyen szakma. De azt folyamatosan, hosszú távon produkálni, az nagyobb kihívás” – mondja Kovács András, a Kópis és Társa Kft. igazgatóhelyettese.

A Paksi Atomerőmű Fejlesztő Zrt. nyár óta négy vállalkozói fórumot tartott az országban és eddig 158 társaságból válhat potenciális beszállító.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!