2024. 06. 13. Csütörtök Antal, Anett napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

Hozza a pénzt az államnak

Megközelítőleg ezermilliárd forinttal több adó folyt be az államkasszába az idei első hét hónapban, mint 2018 azonos időszakában. A növekedés hatalmas, ám lényeges, hogy a többlet nem az adók emeléséből, hanem a gazdasági növekedésből és a feketézés letöréséből származik.

  • Hozza a pénzt az államnak

Valósággal ömlenek az adóforintok a közkasszába. A legfrissebb adatok alapján január eleje és július vége között majdnem 7900 milliárd forint futott be az államkincstárba a hat legnagyobb adóból, vagyis a társasági és a jövedéki adóból, a járulékokból, a szociális hozzájárulási adóból, valamint az áfából és a személyi jövedelemadóból. Az összeg hatalmas, jelentősége mégis igazán akkor mutatható ki, ha összevetjük az idei időszakos adatot a tavalyival. Ebből pedig az derül ki, hogy 2019 első hét hónapjában pontosan 936 milliárd forinttal folyt be több adó, mint 2018 azonos időszakában. Áfából például 411 mil­liárddal regisztráltak nagyobb bevételt, a társadalombiztosítást megillető összegeknél pedig 311 milliárdos növekményt jegyeztek fel.

A legfontosabb kérdés az, mi húzódik meg az emelkedés hátterében. A kormány az elmúlt években több adócsökkentő programot is meghirdetett, mérséklő lépésre az utóbbi időben is volt példa, vagyis az adóbevételek nem azért emelkednek, mert magasabbak a kulcsok. A számok látványos megugrása inkább – egyrészt – a gazdasági fejlődésre vezethető vissza. Egyre több embernek van munkája, az érintettek a folyamatos fizetésemeléseknek köszönhetően egyre többet keresnek, emiatt pedig a lakosság többet költhet a boltokban és a szolgáltatóknál. A folyamat minden nagyobb adónem bevételeit feljebb löki.

 

 

A forgalmi adónál jelentkező 411 milliárdos pluszról érdemes külön is szót ejteni. Az elmúlt években az adóhivatal több elektronikus ellenőrzési szisztémát is rendszerbe állított – az on­line pénztárgépek mellett évek óta működik a közúti áruszállítás felügyeletére szolgáló ekáer és tavaly óta az online számlázás is. E rendszerek csökkentették a feketegazdaság mértékét, s így számottevő összegekkel emelték az állam bevételeit. Az online pénztárgépekről a múlt hét végén nyilatkozott a távirati irodának az adóügyi államtitkár. Izer Norbert felidézte: az új típusú kasszák 2014. szeptemberi beüzemelése a feketegazdaság elleni küzdelem első komoly lépése volt. Hozzátette: a jelenleg 213 ezer pénztárgépből álló rendszer iránt nem véletlen a folyamatos nemzetközi érdeklődés, hiszen az innovatív gazdaságfehérítő intézkedések három év alatt több mint 530 milliárd forint bevételt hoztak az államkasszának. Az adóhivatalhoz naponta átlagosan tízmillió nyugta adatai futnak be.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

ORFK: több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából szerdán

ORFK: több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 6292-en léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5931-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!