2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Gazdaság

Hidvéghi: Biztosítani kell a magyar termelők védelmét az EU-Mercosur egyezmény elfogadásakor

Biztosítani kell a magyar termelők védelmét az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac (Mercosur) tagországai között tervezett szabadkereskedelmi szerződés feltételeinek elfogadásakor - emelte ki Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán.

  • Hidvéghi: Biztosítani kell a magyar termelők védelmét az EU-Mercosur egyezmény elfogadásakor

"A magyar gazdák számára fontos, hogy az Európai Unió olyan kétoldalú szerződéseket kössön, amelyek nem hoznak létre kettős mércét, illetve védelmet biztosítanak a hazai termelőknek" - szögezte le a képviselő, aki tagja az EP mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának.

A szakbizottság néppárti tagjai az Európai Bizottság illetékeseivel aktuális mezőgazdasági témákról folytattak megbeszélést szerdán Brüsszelben.

Hidvéghi megengedhetetlennek nevezte, hogy háttérbe szoruljanak a magyar gazdák elvárásai, valamint figyelmeztetett, hogy a mezőgazdasági termékek tengerentúlról történő beáramlása és az agrártámogatások tervezett csökkentése is veszélyezteti a magyarországi mezőgazdaság érdekeit.

"A magyar gazdák elvárják tőlünk, hogy fellépjünk az érdekükben" - fogalmazott.

Kijelentette, bár kedvező az Európai Bizottság által bejelentetett egymilliárd eurós pénzügyi biztonsági keret létrehozása, egyelőre nem láthatóak annak pontos körvonalai.

"Fontos, hogy a gazdák tudják, mikor és milyen feltételek mellett lehet felhasználni ezt a pénzügyi keretet" - húzta alá.

Az EU-Mercosur szabadkereskedelmi szerződésről csaknem húsz év tárgyalás után június végén született politikai megállapodás a felek között, a ratifikáció azonban szakértők szerint még "rázós" lehet egyes tagállamok esetleges tiltakozása miatt.

Az európaiak főleg az ipari termékek, például a járművek piacán akarnának nagyobb hozzáférést a vállalataik számára, a dél-amerikaiak pedig a mezőgazdasági áruk, köztük a marhahús és a cukor exportját kívánják leginkább növelni.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!