2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Gazdaság

Hiába termett több, hiába jó a minőség

A több kevesebbet ér. Amennyivel jobb volt az idei gabonatermés, mint a tavaly, annyival alacsonyabbak a felvásárlási árak az egy évvel korábbinál. Kivárni csak azok a termelők tudnak, akiknek van saját magtáruk.

A Csongrád megyei Szegváron az őszi talajmunkákra készülnek. A termelők arra panaszkodnak, hiába termett több búza, hiába jó a minőség, kevesebbet kapnak a gabonáért. A felvásárlók drasztikusan csökkentették az árat.

„Talán a védett árakkal lehetne ezt szabályozni, vagy a beszerzési ár alatti értékesítésnél nagyon odafigyelni, hogy a kereskedők ne akarjanak kevesebb árat adni érte – mondja egy szegvári vállalkozó. – Tárolókapacitás hiánya is van Magyarországon, a tárolóépítések azért nagyban segíthetik ezt a feladatot. És ami a legnagyobb probléma, hogy a gazdáknak azonnal értékesíteni kell, hiszen ki kell fizetniük a számláikat, és hogy ha a támogatások időben megérkeznének, akkor ez is sokat segítene, hiszen nem kellene azonnal a terménytől szabadulni” – tette hozzá Gémes László.

Akik raktározni tudnak, azok később jó árat kaphatnak érte a terményért. „Learattuk a gabonát júniusban, itt van november közepe és még a gabona a tárolóban van. Most már mutatkozik egy kis érdeklődés, egy kis kereslet iránta, de még mindig itt van a tárolóban. Én azt gondlom, hogy ez nem biztos, hogy a jónak a jele, persze mi kiváltságos helyzetben vagyunk mert van tárolónk” – nyilatkozta Hevesi István mindszenti mezőgazdasági vállalkozó.

Tavaly egy tonna búzáért 66 ezer forintot fizettek a kereskedők, idén 30 százalékkal kevesebbet. A takarmánybúzáért pedig még kevesebbet adnak. „Bizony, amennyiben a termésátlagok nőttek, az árak annyival, vagy még jobban csökkentek. Így annyi árbevételért, mint amennyit a múlt évben elértek az átlagtermelők, azért több terményt kell értékesíteni – mondja a Csongrád Megyei Kormányhivatal fölművelésügyi igazgatója. – Hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy többet kapjunk a terményünkért? Hát ezt bizony a világpiac határozza meg az árakat, mi innen Magyarországon belülről túlságosan befolyásolni az árakat nem tudjuk” – tette hozzá Futó Tamás.

Idén több mint 5 millió tonna búza termett. 30 százalékkal több, mint tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!