2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Gazdaság

Hat mázsa mobiltelefon a csimpánzokért

Egyre fogékonyabbak a magyarországi szervezetek, munkahelyek és fogyasztók is a körforgásos gazdaság, az újrahasznosítás támogatására – legalábbis ez a következtetés vonható le abból, hogy országszerte egyre több majmos doboz egyre gyorsabban telik meg használaton kívüli mobileszközzel. A cél az alapanyagok bányászatának visszafogása, veszélyeztetett afrikai emberszabású majmok élőhelyének megóvása - írja a Magyar Nemzet.

  • Hat mázsa mobiltelefon a csimpánzokért

Bár a 2021-es év is nehezen indult, de sem a koronavírus-járvány, sem a hőség nem fékezte meg a Passzold vissza, tesó! nevű mobilkampány gyűjtőit – közölte a Követ Egyesület, majd ismertette a pontos számokat is, amelyek szerint az idei első fél évben 53 szervezet gyűjtött össze 612 kilogramm telefont Magyarországon. Ez azért is tekinthető jó eredménynek, mert a 2020-as teljes évi eredmény 49 helyszínnel 1184 kilogramm volt. A negyedik éve futó programot – amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogat – a Jane Goodall Intézet a Követ Egyesülettel, az Afrikáért Alapítvánnyal és a Védegylettel indította el.

A kampány célja az, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőket vegyenek át a szervezők adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve a kongói főemlősök élőhelyének megmentését, a helyi közösségek életét.

Az eszközök ugyanis kincset rejtenek, többek között 17-féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet.

A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok – gorillák, bonobók és csimpánzok – élőhelyét, fennmaradását fenyegetik.

A koltánércből nyerik a tantált, a fémet pedig kondenzátorbevonatokhoz használják. A kitermelésben jellemző a gyermekmunka és a kizsákmányolás. A Jane Goodall Intézet honlapján lévő információk szerint a bányákat illegális félkatonai szervezetek tartják felügyeletük alatt. A külszíni fejtéseket erdőirtással nyitják meg egy-két futballpályányi területen, amit folyamatosan szélesítenek. Apró méretű járatokat vájnak a földbe – amelyekbe beférnek a gyerekek –, amiket rozoga támfákkal erősítenek meg. A ­munkáért a bányászok legfeljebb napi két dollárt kapnak, de sokukat rabszolgaként tartják fogva.

A kezdeményezés segítheti megfékezni ezt a folyamatot a használt eszközökben lévő fémek minél nagyobb arányú újrahasznosítása révén. A kampányhoz eddig csatlakozó csaknem nyolcszáz gyűjtőpont között vannak visszatérők is, és sok helyszín csatlakozott újonnan; iskolák, óvodák, civil szervezetek, intézmények, üzletek, irodák, szálloda, könyvtár, színház, kutatóintézet, nemzeti park, múzeum, kereskedelmi és ipari kamara sorakozik a listán. A majmos dobozokban visszagyűjtött készülékek újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor a Mercedes vezérigazgatójával tárgyalt

Orbán Viktor a Mercedes vezérigazgatójával tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd keretében megbeszélést folytatott Ola Källenius vezérigazgatóval, a cég igazgatótanácsának elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!