2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Hat mázsa mobiltelefon a csimpánzokért

Egyre fogékonyabbak a magyarországi szervezetek, munkahelyek és fogyasztók is a körforgásos gazdaság, az újrahasznosítás támogatására – legalábbis ez a következtetés vonható le abból, hogy országszerte egyre több majmos doboz egyre gyorsabban telik meg használaton kívüli mobileszközzel. A cél az alapanyagok bányászatának visszafogása, veszélyeztetett afrikai emberszabású majmok élőhelyének megóvása - írja a Magyar Nemzet.

  • Hat mázsa mobiltelefon a csimpánzokért

Bár a 2021-es év is nehezen indult, de sem a koronavírus-járvány, sem a hőség nem fékezte meg a Passzold vissza, tesó! nevű mobilkampány gyűjtőit – közölte a Követ Egyesület, majd ismertette a pontos számokat is, amelyek szerint az idei első fél évben 53 szervezet gyűjtött össze 612 kilogramm telefont Magyarországon. Ez azért is tekinthető jó eredménynek, mert a 2020-as teljes évi eredmény 49 helyszínnel 1184 kilogramm volt. A negyedik éve futó programot – amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogat – a Jane Goodall Intézet a Követ Egyesülettel, az Afrikáért Alapítvánnyal és a Védegylettel indította el.

A kampány célja az, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőket vegyenek át a szervezők adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve a kongói főemlősök élőhelyének megmentését, a helyi közösségek életét.

Az eszközök ugyanis kincset rejtenek, többek között 17-féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet.

A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok – gorillák, bonobók és csimpánzok – élőhelyét, fennmaradását fenyegetik.

A koltánércből nyerik a tantált, a fémet pedig kondenzátorbevonatokhoz használják. A kitermelésben jellemző a gyermekmunka és a kizsákmányolás. A Jane Goodall Intézet honlapján lévő információk szerint a bányákat illegális félkatonai szervezetek tartják felügyeletük alatt. A külszíni fejtéseket erdőirtással nyitják meg egy-két futballpályányi területen, amit folyamatosan szélesítenek. Apró méretű járatokat vájnak a földbe – amelyekbe beférnek a gyerekek –, amiket rozoga támfákkal erősítenek meg. A ­munkáért a bányászok legfeljebb napi két dollárt kapnak, de sokukat rabszolgaként tartják fogva.

A kezdeményezés segítheti megfékezni ezt a folyamatot a használt eszközökben lévő fémek minél nagyobb arányú újrahasznosítása révén. A kampányhoz eddig csatlakozó csaknem nyolcszáz gyűjtőpont között vannak visszatérők is, és sok helyszín csatlakozott újonnan; iskolák, óvodák, civil szervezetek, intézmények, üzletek, irodák, szálloda, könyvtár, színház, kutatóintézet, nemzeti park, múzeum, kereskedelmi és ipari kamara sorakozik a listán. A majmos dobozokban visszagyűjtött készülékek újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!