2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Gazdasági növekedést vár az MNB alelnöke

Gazdasági növekedést vár a következő negyedévekben is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Balog Ádám azt mondta a Költségvetési Tanács konferenciáján, hogy az infláció csökkenéséhez a visszafogott kereslet árleszorító hatása is hozzájárult. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke kegyelmi állapotnak nevezte, hogy az alacsony infláció és a deficit mellett mérséklődik az államadósság is.

A növekedés feltételei a múlt év második fele óta adottak, az államháztartás tervezett hiánya idén is tartható – mondta a Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Árpád. „0,7 százalékos a kormány növekedési elképzelése – ez megítélésünk szerint tartható. Én egyébként ismétlődően mindig azt mondom, hogy a gazdasági év Magyarország vonatkozásában valahol a 0 és a 2 százalék között bármilyen szám adott esetben elképzelhető.”

Egy másik tanácstag, az Állami Számvevőszék elnöke arra emlékeztetett, hogy a deficit 3 éve 3 százalék alatt van, és időközben az infláció is 3 százalék alá esett.

– Talán érdemes egy nagyon élénk közgazdasági vitát folytatni hazánkban arról, hogy ezt a kegyelmi állapotot mennyire tudja kihasználni a gazdaságpolitika, mennyiben tud a reálgazdaság erre gyorsan reagálni, úgymond alkalmazkodva: egy növekedés, egy bővülés irányába lépni. És mit kell ehhez az államnak tenni. Lehet, hogy semmit – mondta Domokos László.


A gazdaság élénkítését szolgálja a Magyar Nemzeti Bank júniusban indított hitelprogramja. Az alacsony kamatozású kölcsönnel a kis- és középvállalkozások kiválthatják a korábban felvett, drágább hitelt, vagy forintra cserélhetik devizaalapú hitelüket. A kedvezményes kölcsönt kereskedelmi bankok folyósítják, az egyik pénzintézetnél mind a 64 milliárd forintot lekötötték már.

– Ez az MNB-program egy kisebb lökést is adott, hiszen ez áttör egyfajta félelmet a hitelekkel kapcsolatban. Úgy éreztük a válság kapcsán, hogy a hitel egy olyan dologgá vált, ami nem igazán volt pozitív, és nem volt jó róla beszélni, fölvenni meg mégannyira sem – jelentette ki Kiss Zoltán, a Raiffeisen Bank vállalati és önkormányzati üzletágának vezetője.

Az üzletágvezető azt mondta, a hiteligénylők többsége a korábbi hitel kiváltására használta fel a kedvezményes kölcsönt, de akadt olyan cég is, amelyik gépet vett a pénzből.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!