2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Gazdasági növekedést vár az MNB alelnöke

Gazdasági növekedést vár a következő negyedévekben is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Balog Ádám azt mondta a Költségvetési Tanács konferenciáján, hogy az infláció csökkenéséhez a visszafogott kereslet árleszorító hatása is hozzájárult. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke kegyelmi állapotnak nevezte, hogy az alacsony infláció és a deficit mellett mérséklődik az államadósság is.

A növekedés feltételei a múlt év második fele óta adottak, az államháztartás tervezett hiánya idén is tartható – mondta a Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Árpád. „0,7 százalékos a kormány növekedési elképzelése – ez megítélésünk szerint tartható. Én egyébként ismétlődően mindig azt mondom, hogy a gazdasági év Magyarország vonatkozásában valahol a 0 és a 2 százalék között bármilyen szám adott esetben elképzelhető.”

Egy másik tanácstag, az Állami Számvevőszék elnöke arra emlékeztetett, hogy a deficit 3 éve 3 százalék alatt van, és időközben az infláció is 3 százalék alá esett.

– Talán érdemes egy nagyon élénk közgazdasági vitát folytatni hazánkban arról, hogy ezt a kegyelmi állapotot mennyire tudja kihasználni a gazdaságpolitika, mennyiben tud a reálgazdaság erre gyorsan reagálni, úgymond alkalmazkodva: egy növekedés, egy bővülés irányába lépni. És mit kell ehhez az államnak tenni. Lehet, hogy semmit – mondta Domokos László.


A gazdaság élénkítését szolgálja a Magyar Nemzeti Bank júniusban indított hitelprogramja. Az alacsony kamatozású kölcsönnel a kis- és középvállalkozások kiválthatják a korábban felvett, drágább hitelt, vagy forintra cserélhetik devizaalapú hitelüket. A kedvezményes kölcsönt kereskedelmi bankok folyósítják, az egyik pénzintézetnél mind a 64 milliárd forintot lekötötték már.

– Ez az MNB-program egy kisebb lökést is adott, hiszen ez áttör egyfajta félelmet a hitelekkel kapcsolatban. Úgy éreztük a válság kapcsán, hogy a hitel egy olyan dologgá vált, ami nem igazán volt pozitív, és nem volt jó róla beszélni, fölvenni meg mégannyira sem – jelentette ki Kiss Zoltán, a Raiffeisen Bank vállalati és önkormányzati üzletágának vezetője.

Az üzletágvezető azt mondta, a hiteligénylők többsége a korábbi hitel kiváltására használta fel a kedvezményes kölcsönt, de akadt olyan cég is, amelyik gépet vett a pénzből.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!