2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Elérték a csúcsot a balatoni ingatlanárak?

Bár kicsit közeledtek az árak, még így is négyszeres a különbség a Balaton és a Tisza-tó ingatlanárai között. Ingatlanpiaci szakértők szerint a nagyon megdráguló Balatonnál nem várható már további számottevő drágulás, az ingatlanárak elérhették a csúcsukat.

  • Elérték a csúcsot a balatoni ingatlanárak?

A kiemelt üdülőövezetek közül tavaly a Tisza-tónál emelkedtek legnagyobb, 30 százalék fölötti mértékben a négyzetméterárak, de jelentős, 20 százalék körüli volt a növekedés 2020-hoz viszonyítva a Mátra–Bükk üdülőövezetben is – igaz, utóbbi helyszínen kevesebb tranzakciót is bonyolítottak le. A Takarék Index, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzése szerint

a Balatonnál átlagosan hozzávetőleg 570 ezer forintot kellett fizetni egy üdülő- vagy lakóingatlan négyzetméteréért 2021-ben.

A Tisza-tónál viszont még a kiugró drágulás ellenére is csupán a 140 ezer forintos négyzetméterár volt jellemző. Vagyis noha az árak kicsit közeledtek egymáshoz tavaly, de még így is

négyszeres a különbség a Balaton és a Tisza-tó árai között.

Balatoni árak, elit budai árak

A Takarék Index adatai szerint 2021-ben Zamárdi volt a legdrágább üdülőhely csaknem egymillió forintos átlagos négyzetméterárral, ezzel szemben Tiszafüreden a balatoni árak töredékének számító 200 ezer forintot kell fizetni egy lakóingatlan vagy üdülő négyzetméteréért.

Sok új lakás építése kezdődött meg, különösképpen a Balatonnál, ahol az árak sok esetben vetekszenek a fővárosi, azon belül is a budai elit kerületekben tapasztalható árakkal. Az adott projekt elhelyezkedése, a vízparti prémium jelentős hatással van az árazásra. A Balatonnál 2022 első negyedévében

Balatonakarattyán lehetett a legdrágábban új ingatlant vásárolni, itt a kétmillió forintot is átlépték a négyzetméterenként fizetendő összegek, de Balatonakalin, Alsóörsön és Balatonfenyvesen is meghaladták a másfél millió forintot.

Hasonló összeget kértek a nem Balaton-parti, de elhelyezkedése miatt különleges Zalacsányban is. A Velencei-tónál Gárdonyban 922 ezer, Velencén 806 ezer forint volt az új lakások fajlagos négyzetméterára, de itt alapvetően nem a parton helyezkednek el az új építésű ingatlanok.

A Tisza-tó mellett is meghaladja a 700 ezer forintot az aktuálisan kínált új építésű otthonok fajlagos ára.

Balatoni leköltözők

Az elmúlt években az otthoni munkavégzés terjedésének hatására sokan már nemcsak a másodlagos, hanem elsődleges otthonukat vásárolták meg a Balaton környékén. A Takarék Index elemzői által vizsgált időszakban, 2016 és 2020 között a beköltözők száma végig meghaladta az elköltözőkét, az egyenleg eleinte 0,4-0,5 százalék körül mozgott, majd 2019-től tovább élénkülve 0,7 százalékra emelkedett, 2020-ban pedig – vélhetően a Covid miatt is – ugrásszerűen nőtt, és meghaladta a 2,6 százalékot.

Az OTP Ingatlanpont korábbi elemzésében rámutatott, hogy míg 2020-ban a Balaton északi partján csaknem 20 százalékos, a déli parton pedig 30 százalék feletti áremelkedést regisztráltak, addig tavaly már lassult a növekedés üteme.

A balatoni települések árszínvonalát nézve beszédes, hogy 2021-ben a legdrágább járások listáján a budapesti kerületek, Budakeszi és Dunakeszi mellett ismét három balatoni járás szerepelt: a Balatonfüredi (738 ezer forintos négyzetméterárral), a Fonyódi (724 ezer forint) és a Siófoki (722 ezer forint).

Elérték a csúcsot a balatoni árak?

– A Balaton északi partján továbbra is kitart az áremelkedés és egyre több a túlárazott ingatlan a parttól távol eső területeken is. Igaz, hogy még mindig a kereslet dominál ezen a piacon, de az érdeklődők száma már a tavaszi időszakban is alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, és azóta is csökkenő tendenciát tapasztalunk. Az új építésű projektek indulására pillanatnyilag leginkább a kivárás jellemző, amit a folyamatosan emelkedő építőanyagárak és hitelkamatok mellett az építésre alkalmas telkek számának drasztikus csökkenése is indokol – mutatott rá Tóth Tibor, az OTP Ingatlanpont stratégiai partnere, a balatonfüredi iroda vezetője.

Eközben az ingatlanközvetítő hálózat tapasztalatai szerint a nyár elején már a tavalyinál gyengébb forgalom volt jellemző, és

lassan, de biztosan kínálati piac váltja fel az eddig jellemző keresleti piacot.

Az OTP Ingatlanpont szerint a 2020-tól hirtelen bekövetkezett és jelentős mértékű áremelkedés után

a balatoni ingatlanárak mára már közelítik vagy el is érték a csúcsukat,

ezért további számottevő áremelkedésre az északi és déli parton sem lehet számítani.

Fotó: Szabad Föld/Kállai Márton

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!