2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Csinibaba 11:05

Gazdaság

Éhséglázadást emlegetnek az elvonás kapcsán

Éhséglázadástól és a megművelt terület csökkenésétől tart az elmaradott északi megyékben a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének Borsod megyei elnöke. A cégvezetők szerint a térség átlagosan 30 százalékos munkanélkülisége jelentősen emelkedhet, ha a mezőgazdasági vállalkozások elbocsátásokra kényszerülnek a területalapú támogatások átalakítása miatt. A kormány döntése értelmében, jövőre már nem jár uniós támogatás az 1200 hektár feletti területen működő gazdaságoknak.

A Prügyi Mezőgazdasági Zrt. 2400 hektáron gazdálkodik, a zömmel a Tisza partján fekvő területeit több mint 2600 tulajdonostól bérli, 180-an közülük a cégben is résztulajdonosok. A cég egy sertéstelepet és egy vetőmagüzemet működtet, 94 ember dolgozik itt. A társaságnak évente 120 millió forint veszteséget okoz az agrárpénzek elvonása. Csak munkabérként 250 milliót fizet dolgozóinak. 70 millió forintot pedig a bérleti díjként a földtulajdonosoknak, így őket is sújtja az intézkedés.

„Hogyha én felmondok az embereim felének, ott ki fog még egyszer munkahelyet teremteni? Legális, normális munkahelyet, ahol adót, bért és járulékot fizetnek?” – tette fel a kérdést Rácz László elnök-igazgató.

Az elvonás növelheti a megye amúgy is magas munkanélküliségét – a MOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke szerint. Pataki László, aki egyben az encsi Agrárcenter Zrt. vezetője, azt mondta: a térségben átlagosan 30 százalékos a munkanélküliség, de ahol nincs közmunka ez felkúszik 60 százalékra is. Szerinte súlyos következménye lesz az elvonásnak: „Szlovák oldalon, a szomszédban, éhséglázadás tört ki” – teszi hozzá.

A Magyar Állattenyésztők Országos Egyesületének társelnöke élelmiszer-drágulásra számít. „Ha a magyar termelő nem tud lényegesen kedvezőbb áron terméket előállítani, mint a konkurensek, itt a lengyelekre kell elsősorban gondolni (...) akkor ez a piacon meg fog jelenni” – fogalmazott Mihók Sándor.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke elismerte, hogy a nagygazdaságok sok magánszemélytől bérelnek földet, de szerinte ezek a társaságok továbbra is talpon tudnak maradni. „Az úgynevezett zöldítési programból a támogatást továbbra is megkapják. Ez egy új fogalom, eddig ilyen nem volt. Ez a 30 százaléka a teljes úgynevezett földalapú támogatásnak” – fejtette ki Font Sándor.

Elmondta: ha a támogatás megszüntetése miatt a bérlők visszaadják a földet, a tulajdonosok majd kiadják másnak, szerinte ugyanis jelenleg nagy igény van a földterületetek használatára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!