2023. 03. 28. Kedd Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Gazdaság

Egyre élesebb a vita a Magyarországra tervezett üzem megépítése körül

Csak elektromos meghajtású autókat lehet újként forgalomba hozni az unióban 2035-től. Ezért az akkumulátorgyárakért versenyeznek az országok.

  • Egyre élesebb a vita a Magyarországra tervezett üzem megépítése körül

A Debrecenbe épülő gyár megépítését azonban heves viták övezik: a zöld pártok és a felhergelt lakosok tiltakoznak a beruházás ellen.

A kínai vállalat egyébként ugyanilyen gyárat épített Németországban, ugyanezzel a technológiával. Ott nemcsak a helyiek örülnek az új munkahelyeknek és a gazdaság fellendítésének, hanem a zöldek is üdvözölték a befektetést.

Habár az ellenzék korábban a szennyező dízel meghajtású járművek lecserélését követelte, most már az elektromobilitást kiszolgáló kapacitások bővítése ellen harcol.

A Momentum a gyártás vízigénye miatt népszavazást kezdeményezett a gyár ellen. A debreceni vízmű vezérigazgatója azonban már korábban tisztázta: a gyárat nagyrészt tisztított szennyvízzel látják majd el, vagyis a gyár működése nem érinti a város vízellátását.

- A hazai ellenzéknek nem az a baja, hogy akkumulátor gyár épül, hanem az, hogy Magyarországon- így reagált a tüntetésekre a miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára.

- Ami tiszta energiát, jövőt, munkahelyeket jelent Németországban, arra miért mondják azt, hogy környezetpusztító Debrecenben? Tényleg egyre inkább itt látjuk magunk előtt az otromba lólábat. Nem az a bajuk, hogy akkumulátor gyár épül, hanem az, hogy Magyarországon. A hazai baloldal meg szépen csatlakozik ehhez a kampányhoz - mondta Dömötör Csaba.

A zöld párti tiltakozások hatására a lakossági tüntetések is megsokszorozódtak. Ugyanakkor a kínai vállalat ugyanilyen gyárat épített Németországban, ugyanezzel a technológiával. Ott nemcsak a helyiek örülnek az új munkahelyeknek és a gazdaság fellendítésének, hanem a zöldek is üdvözölték a befektetést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A szén lehetőségei a ma világában

A szén lehetőségei a ma világában

Az energiaválság újra helyzetbe hozta a hazai szénbányászatot. A stúdióban Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyűlés elnöke és Riz Gábor miniszteri biztos.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!