2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gazdaság

Egy év háború - szankciók

Az Oroszország elleni európai uniós szankciók egy kisebb része már a háború egy évvel ezelőtti kirobbanása előtt is aktív volt. Ezeket az Európai Unió tanácsa a Krím annexiója miatt léptette életbe. A háború kitörése óta azonban Brüsszelben a szankciós politika az úr. Eredménye azonban vitatott: sok elemző szerint jobban fáj az európai lakosságnak, mint Oroszországnak. Vendégünk volt a téma kapcsán Schmitt Pál volt államfő és Tóth Máté energiajogász.

  • Egy év háború - szankciók

Az Unió tagállamai már a háború kitörése előtt megállapodtak az Oroszország elleni szigorú büntetőintézkedések első csomagjáról - tekintve, hogy Vlagyimir Putyin tavaly február 21-én aláírta a Luhanszki és Donyecki Népköztársaság elismerését - és bejelentette, hogy az ott élők Moszkva védelmét élvezik.

A második csomagra sem kellett sokat várni, már a háború kitörésének másnapján, az ukrán nemzeti színekbe öltöztetett Európai Tanács épületében megtartott uniós csúcson döntöttek arról a tagállamok vezetői, hogy kemény szankciókkal sújtják Moszkvát. Cégeket és magánszemélyeket céloztak meg - például bankokat.

Brüsszel emellett megtiltotta a kereskedelmet a 2 szakadár régió és a közösség között. Korlátozták Oroszország hozzáférését az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz, és szolgáltatásaihoz.

Az Egyesült Államok is lépett. Joe Biden megtiltott minden együttműködést az orosz bankokkal, bejelentette, hogy Moszkvát elvágják a pénzügyi forrásaitól. Az amerikai elnök már a háború másnapján bejelentette, hogy együttműködik Berlinnel a több mint 210 milliárd euróból megépített Északi Áramlat 2 gázvezeték ledugózásában - vagyis abban, hogy Oroszország ne adhasson el gázt Németországnak.

A gázvezeték sorsa a szankciók miatt hónapokon keresztül bizonytalan volt, hol érkezett gáz, hol nem. Végül szeptember 26-án ismeretlen elkövetők felrobbantották, így azon keresztül Moszkva nem tudja az energiahordozót eljuttatni Európába.

Az Európai Unió egy év alatt már a 10. szankciós csomagnál jár - az utolsó nagy kérdése az volt, hogy vajon a nukleris energia tiltólistára kerül-e. Ez hazánkat rendkívül hátrányosan érintené a Paksi atomerőmű ellátása és Paks 2 építése miatt.

Adás: 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!