2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Drágább lett a rostélyos

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb jelentéséből.

  • Drágább lett a rostélyos

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Magyarország élőmarhaexportja hat százalékkal nőtt 2019 első hónapjában a 2018. januárihoz képest. A főbb partnerek Ausztria és Törökország voltak. Hazánk élőmarhaimportja hatvanhét százalékkal növekedett az idei év első hónapjában a tavalyi év azonos szakában beszállított mennyiséghez képest – derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból. Ennek alapján az élő szarvasmarha kétharmada Romániából és Hollandiából származott. Magyarország nettó exportőr volt élő szarvasmarhából a megfigyelt hónapban. A marhahúsexport mennyisége tizenöt százalékkal, értéke tizenhárom százalékkal csökkent ugyanekkor.

A marhahúsimport volumene huszonegy százalékkal, értéke tizenhét százalékkal nőtt. Emellett a fiatal bika termelői ára 771 forint volt kilogrammonként 2019 februárjában, 1,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára 3,7 százalékkal emelkedett, míg a vágóüszőé 3,6 százalékkal csökkent.

A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára négy százalékkal nőtt idén februárban az egy évvel korábbihoz képest. Az Eurostat adatai szerint az unió szarvasmarha-állománya 87,5 millió egyed volt 2018 decemberében, ami 1,5 százalékkal kevesebb az előző évinél. A tehenek létszáma 1,3 százalékkal mérséklődött. Az aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra, ezért 1,6 százalékkal emelkedett a marhahústermelés a tavalyi évben az egy évvel korábbihoz képest. Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 2,3 százalékkal 36 ezer tonnára nőtt 2019 első hónapjában a 2018. januári mennyiséghez képest. A behozatal harminc százaléka Brazíliából, 23 százaléka Argentínából és további 19 százaléka Uruguayból származott.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!