2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Gazdaság

Drágább lett a rostélyos

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb jelentéséből.

  • Drágább lett a rostélyos

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Magyarország élőmarhaexportja hat százalékkal nőtt 2019 első hónapjában a 2018. januárihoz képest. A főbb partnerek Ausztria és Törökország voltak. Hazánk élőmarhaimportja hatvanhét százalékkal növekedett az idei év első hónapjában a tavalyi év azonos szakában beszállított mennyiséghez képest – derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból. Ennek alapján az élő szarvasmarha kétharmada Romániából és Hollandiából származott. Magyarország nettó exportőr volt élő szarvasmarhából a megfigyelt hónapban. A marhahúsexport mennyisége tizenöt százalékkal, értéke tizenhárom százalékkal csökkent ugyanekkor.

A marhahúsimport volumene huszonegy százalékkal, értéke tizenhét százalékkal nőtt. Emellett a fiatal bika termelői ára 771 forint volt kilogrammonként 2019 februárjában, 1,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára 3,7 százalékkal emelkedett, míg a vágóüszőé 3,6 százalékkal csökkent.

A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára négy százalékkal nőtt idén februárban az egy évvel korábbihoz képest. Az Eurostat adatai szerint az unió szarvasmarha-állománya 87,5 millió egyed volt 2018 decemberében, ami 1,5 százalékkal kevesebb az előző évinél. A tehenek létszáma 1,3 százalékkal mérséklődött. Az aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra, ezért 1,6 százalékkal emelkedett a marhahústermelés a tavalyi évben az egy évvel korábbihoz képest. Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 2,3 százalékkal 36 ezer tonnára nőtt 2019 első hónapjában a 2018. januári mennyiséghez képest. A behozatal harminc százaléka Brazíliából, 23 százaléka Argentínából és további 19 százaléka Uruguayból származott.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!