2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Radar 17:10

Gazdaság

Csökkentette GDP-növekedési előrejelzését a svéd kormány

Az ukrajnai háború és a meredeken emelkedő árak miatt a svéd kormány csökkentette GDP-növekedési előrejelzését.

  • Csökkentette GDP-növekedési előrejelzését a svéd kormány

"A jövőben nehezebb időkre számíthatunk" - mondta Mikael Damberg pénzügyminiszter szerdán Stockholmban tartott sajtótájékoztatóján.

Az idei növekedési előrejelzést a szerdán kiadott prognózisában 1,9 százalékra csökkentette a svéd kormány az áprilisban előrejelzett 3,1 százalékról. A 2023-as növekedési előrejelzés 1,1 százalékra csökkent 1,6 százalékról, a 2024-es viszont 2,1 százalékra emelkedett 1,6 százalékról, a 2025-ös pedig 2,0 százalékra 1,7 százalékról.

A pénzügyminiszter szerint a magas infláció és az emelkedő kamatlábak várhatóan visszafogják a növekedést az elkövetkező években. A magas infláció és az emelkedő kamatlábak hatással vannak a háztartások vásárlóerejére, ami egyértelműen visszafogja a magánfogyasztást idén és jövőre is. Az export és a beruházások várhatóan szintén lassabban fognak növekedni a jövőben.

A lakossági fogyasztás az idén 3,2 százalékkal növekszik az áprilisban jelzett 3,8 százalék helyett, jövőre pedig 1,5 százalékkal 2,8 százalék helyett. Az export az idén 4,6 százalékkal nő az áprilisban jelzett 4,8 százalék helyett, jövőre pedig 2,0 százalékkal 2,6 százalék helyett.

A munkaerőpiaci helyzet egyértelműen javult a világjárvány óta. A mutatók a közeljövőben a foglalkoztatás növekedésére utalnak, de az év második felétől kezdve a foglalkoztatás várhatóan lassabban fog nőni. A munkanélküliség idén várhatóan tovább csökken, a tavalyi 8,8 százalékról az áprilisban jelzett 7,6 százalék helyett 7,5 százalékra, majd jövőre 7,4 százalékra, ami azonban több az áprilisban jelzett 7,0 százaléknál.

A svéd kormány növekedési előrejelzését azonban számos bizonytalansági tényező terheli. Oroszország ukrajnai inváziója például a kulcsfontosságú nyersanyagok kínálatának és árának alakulására jelent bizonytalansági tényezőt. Emellett az Európába irányuló gázszállítások csökkenése is tovább ronthatja a svéd gazdaság teljesítményét. Az is bizonytalan, hogy a központi bankok világszerte hogyan fognak fellépni az infláció megfékezése érdekében, különösen, ha a magas infláció tartósnak bizonyul.

"A gazdasági kilátások eléggé bizonytalanok és várhatóan nehezebb idők jönnek. Az oroszországi háború miatti magas árak, különösen az energia- és élelmiszerárak, elsősorban azokat sújtják, akiknek amúgy is nehéz anyagi gondjaik vannak. Ezért fontos, hogy a költségvetési politika támogassa a gyenge anyagi helyzetű háztartásokat" - mondta Mikael Damberg pénzügyminiszter.

https://regeringen.se/pressmeddelanden/2022/06/tuffare-tider-vantar-for-svensk-ekonomi/

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!