2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Csaknem kétmilliárd forintos fejlesztés a nyomdaipari szakképzésben

Csaknem kétmilliárd forintos kormányzati támogatással épül meg a Békéscsabai Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont, amelynek alapkövét szerdán helyezték el.

  • Csaknem kétmilliárd forintos fejlesztés a nyomdaipari szakképzésben

Az ünnepségen Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a Modern városok programja lehetővé teszi, hogy a kormány által már elfogadott szakképzés 4.0 terv keretében a képzőhelyek és az ipar összegfogásával XXI. századi szakképzés valósuljon meg Magyarországon.

Rámutatott: a munkaerőpiac által igényelt magasan képzett szakemberek csak akkor fognak rendelkezése állni, ha a célok megvalósulását a szakképzés három pillére egyaránt szolgálja. A helyettes államtitkár szerint ez a három pillér a vonzó iskolai környezet, a kiválóan képzett tanárok, valamint a szakképzést segítő korszerű technikai berendezések rendelkezésre állása.

Elmondta, a jövőre elkészülő tudásközpont képes lesz megfelelni a nyomdaiparban is megjelent digitális kihívásoknak, hozzájárulni a megye és az ország nyomda- és csomagolóiparának szakember utánpótlásához.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere (független) arról szólt, hogy a nyomdaipar a megyében és Békéscsabán húzóágazat. Békés megyében csaknem 110 nyomda- és csomagolóanyag-ipari vállalkozás működik, amelyek több mint 1500 munkavállalót alkalmaznak. A két legnagyobb nyomda az elmúlt három évben milliárdos nagyságrendű támogatást kapott fejlesztésekre - jelezte.

A most induló beruházásról elmondta, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz (BSZC) tartozó Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumban és Kollégiumban a meglévő nyomdaipari tanműhelyt felújítják és bővítik, valamint az intézmény kollégiumának egyik szárnyát korszerűsítik és napelemekkel látják el. A tanműhelyben csaknem egymilliárd forintért olyan nyomda- és csomagológépeket szerelnek fel, amelyek a legkorszerűbb iparági elvárásoknak is megfelelnek.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója elmondta, hogy a tudásközpont fejlesztésének tervezése során kiváló együttműködés alakult ki a kamara, az érdekelt iparvállalatok, a BSZC és a békéscsabai önkormányzat között. Ennek az együttműködésnek a részeként az iskolában dolgozó szaktanárok a jövedelmük mellé ösztöndíjban is részesülnek - fűzte hozzá.

A jelenleg 130, nyomdásznak készülő diákot oktató iskola fejlesztésével kapcsolatban kifejezte meggyőződését, hogy a jövőben nemcsak hazai, hanem európai szinten is kimagasló képességekkel ellátott diákok fognak kikerülni az iskola padjaiból.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!