2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Bejött a Szép-kártya a dolgozóknak

A magyar turizmus erős lábakon áll, nincs kitéve a külföldiek utazási szokásainak, mivel stabilan bővül a belföldi turizmus, amelyhez az idén minden korábbinál jobban hozzájárul a kedvezményes adózású Széchenyi Pihenőkártya. A három kibocsátó banknál Szép-kártyával rendelkező munkavállalók számára több tízmilliárd forintnyi feltöltés érkezett eddig, jelentősen meghaladva az előző évek forgalmát — jelezték lapunknak a bankok.

  • Bejött a Szép-kártya a dolgozóknak

Szerencsésnek és stabilnak mondható Magyarországon a turizmus összetétele, mivel a vendégforgalom körülbelül felét a külföldről érkezők, felét pedig a hazai turisták adják. Dinamikusan nő a belföldi turizmus, amelynek növekedése mutatja, hogy a magyar gazdaság jól teljesít: az embereknek több pénzük van – vélekedik a Magyar Turisztikai Ügynökség annak kapcsán, hogy a Széchenyi-pihenőkártya az idén minden korábbit meghaladó mértékben járul hozzá a belföldi turizmus bővüléséhez.

Ebben az évben példátlanul magas a felhasználás, az adókedvezményeknek köszönhetően július végéig tavalyhoz képest duplaannyi, 145 milliárd forint feltöltés érkezett a Szép-kártyákra, míg 2018-ban 72 milliárd forint volt ez az összeg. A hazai szállodákban realizált Szép-kártya-forgalom az első hét hónapban 13 192 millió forint volt, ami a tavalyinál 28,2 százalékkal volt nagyobb.

– Az első fél év tapasztalatai alapján az OTP Szép-kártya 2019-ben is elengedhetetlen kelléke a családok kikapcsolódásának, amit a kártyabirtokosok számának, valamint a munkáltatói feltöltések és költések összegének markáns növekedése is alátámaszt. Ezeket az összegeket az OTP kártyabirtokosai jelenleg több mint 35 ezer elfogadóhelyen használhatják fel – közölte lapunkkal a pihenőkártyák legnagyobb kibocsátója, amely a jövő héten teszi közzé az első fél éves kártyaforgalmi adatokat.

Az MKB Bank megkeresésünkre ismertette, hogy augusztus végén a Szép-kártya felhasználása szempontjából az év legjelentősebb időszaka lezárult, amikor az MKB pihenőkártyái­ra érkező munkáltatói juttatások összege és a kártyahasználat is jelentősen nőtt.

– A nyári szezon végéig a bankkal Szép-szerződést kötő több mint 200 ezer ügyfél kártyájára a tavalyi év azonos időszakához képest 74 százalékkal több munkáltatói juttatás érkezett, amelynek összege megközelíti a húszmil­liárd forintot – közölte a pénzintézet, hozzátéve, hogy a kártyákkal bonyolított tranzakciók száma erre az évre már elérte a négymilliót, a költések összege pedig a nyolcadik hónap végéig közel 15 milliárd forintot tett ki.

Jelezték: a korábbi évekhez hasonlóan idén is a vendéglátó szolgáltatásokra költötték a legtöbbet a kártyatulajdonosok, arányuk jelentős, 69 százalékos a másik két alszámlához képest. A felhasználók 21 százaléka a szállás, 10 százaléka pedig a szabadidő területén indított tranzakciókat.

– Az MKB Szép-kártya birtokosai jelenleg 23 ezer kereskedelmi elfogadóhelyen használhatják kártyájukat, elfogadói hálózatunk folyamatosan bővül. Az eddigi tapasztalatok alapján az év hátralévő részében a pihenőkártyákra érkező munkáltatói juttatások és a kártyás költések tekintetében is további növekedést várunk – fogalmaztak.

A kormány 2018-as kafetériaváltoztatásai miatt jelentősen növekedett a Szép-kártyával történt vásárlások darabszáma és összege is: a 2018-as adatokhoz viszonyítva idén több mint másfélszeresére nőtt a pihenőkártyás vásárlások értéke – ezt már a harmadik kártyakibocsátó bank, a K&H közölte lapunkkal. Megállapították: a költések aránya valamennyi alszámlán hasonlóan nőtt, a legnépszerűbb ugyancsak a vendéglátás volt idén, ami a korábbi évekhez hasonlóan a költések 70 százalékát teszi ki.

A Szép-kártya alszámláira utalt juttatások még a költéseknél is nagyobb ütemben emelkedtek az év első nyolc hónapjában, ugyanakkor több munkáltató a korábbi évekhez hasonlóan inkább csoportosítva, hónapokra előre utalja át a juttatásokat a munkavállalóinak.

– A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ősszel kevesebb juttatás érkezik az alszámlákra, és majd decemberben, az év végi jutalmazásoknak köszönhetően várható, hogy nagyobb összegeket utalnak át a munkáltatók – hívta fel a figyelmet a bank.

Ezzel együtt úgy vélekednek, hogy a munkavállalók számára célszerű a Szép-kártya-alszámlákra szánt juttatást havi rendszerességgel utalni a tavalyi Szép-kártya működését szabályozó kormányrendelet változása miatt.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!