2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

Azerbajdzsán az idén 30 százalékkal több gázt akar szállítani Európába

Azerbajdzsán az idén a tavalyinál 30 százalékkal több gázt akar szállítani Európába - közölte hétfőn Parviz Shahbazov azeri energiaügyi miniszter a Twitteren.

  • Azerbajdzsán az idén 30 százalékkal több gázt akar szállítani Európába

"Az európai szállítmányok összvolumene 2022-ben 12 milliárd köbmétert fog kitenni" - ismertette a tárcavezető. Mint írta, az idei kitermelést augusztusig csaknem tíz százalékkal 30,6 milliárd köbméterre tudták növelni.

Az orosz gázimporttól való függetlenedés jegyében az EU a bakui vezetéssel júliusban az azerbajdzsáni gázszállítások megduplázásáról állapodott meg az elkövetkező években. Mindemellett egy gázvezeték kiépítését tervezik, amely Azerbajdzsánon, Georgián, Törökországon és Görögországon keresztül évente húszmilliárd köbméteres kapacitással működne.

Oroszország nemrég még az Európai Unió tagországainak legnagyobb gázbeszállítója volt. 2021-ben összesen 155 milliárd köbméter gáz érkezett, ami az uniós energiaigények 40 százalékát fedezte. Az ukrajnai orosz hadművelet nyomán egyes tagországok leállították Oroszországból érkező gázimportjukat, de Moszkva is mérsékelte a maradék szállításokat, hogy - hírügynökségek szerint - ezzel akadályozza az uniós államokat tartalékaik feltöltésében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!