2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Az állatállományra is hatással lehet az idei rossz terméshozam

Az aszály miatt több Békés megyei gazda elkezdte a kukorica silózását. A takarmány csökkenő mennyisége és gyenge minősége az állattenyésztési ágazatra is hatással lesz - hangzott el a Békés megyei aratási koordinációs bizottság ülésén.

  • Az állatállományra is hatással lehet az idei rossz terméshozam

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek kedden elküldött adatsorban olvasható, hogy a csapadékhiány miatt "minden nap romlik az amúgy is rossz minőségű, silózásra alkalmas kukorica állapota. Több állattartó telep jelezte már, hogy állatállomány-létszámcsökkentést kell eszközölnie, az állatok ellátása komoly gondot fog okozni, az idén lesilózott kukoricák gyenge tápértékű tömegtakarmányok. Az esetleges állatlétszám-csökkenés a pályázati vállalásoknál is problémát fog okozni" - írják.

Az ülésen résztvevők megállapították, hogy a kukoricánál "meg sem lehet saccolni, mekkora terméskiesés várható". A napraforgónál még nem annyira reménytelen a helyzet, annak ellenére, hogy fél termés sem várható a szokásoshoz képest - tették hozzá.

A gazdák Békés megyében őszi árpát csaknem 31 ezer, őszi búzát 100 ezer hektárról takarítanak be. Az árpaterületeken végeztek a munkával, az átlagtermés 3,5 tonna hektáronként, a hektolitersúly gyenge. Az őszi búza vetésterületének 95 százalékos betakarítása után a termésátlag 3,2 tonna hektáronként. A tavalyi termésátlag csaknem ennek kétszerese volt.

A szalmabetakarítás jelenleg 60 százalékos. "Az állattenyésztésben súlyos takarmányhiány mutatkozik, ezért a búzaszalmát egyes gazdálkodók tömegtakarmányként fogják hasznosítani" - közölte a kamara.

Az őszi árpa felvásárlási ára jelenleg tonnánként 103-104 ezer forint; az őszi búzáé 130 ezer forint maximum. Az őszi káposztarepcéért tonnánként 260 ezer forintot fizetnek. Repce Békés megyében 8 ezer hektáron termett idén; több mint 7600 hektáron végeztek az aratással, a termésátlag 1,5 tonna hektáronként. Tavaly duplaekkora területen termett repce a megyében.

Egy hét alatt 15 mezőgazdasági tűzeset történt, ebből kettő 10 hektár feletti területnagyságú volt. A múlt héten csaknem ötszáz kárenyhítési kérelmet adtak be a gazdák, így azok száma a tavalyi háromszorosára, 1882-re nőtt - szerepel az adatsorban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!