2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Svenk 07:30

Gazdaság

Az áfacsökkentés kizárt?

Kizárta a rezsicsökkentés végrehajtását ellenőrző munkacsoport vezetője az áfacsökkentést. A vízszolgáltatók érdekképviselete a héten tárgyal a kormánnyal a rezsicsökkentés második lépéséről. A szövetség főtitkára szerint a karbantartások elhalasztására és a munkavállalók juttatásainak megvonására kényszerülhetnek, ha a kieső bevételt nem kompenzálja az állam.

Hétvégén a makói vízmű vezérigazgatója a vízdíjak csökkentése helyett az áfa mérséklését javasolta a kormánypártoknak – 27-ről 5 százalékra. A rezsicsökkentés végrehajtását ellenőrző munkacsoport vezetője nemet mondott az ötletre. A kieső bevételek ellentételezésének részletei egyelőre nem ismertek.

„Az gondolom, ez teljes egészében ki van zárva, hogy áfacsökkentéssel oldjuk meg ezt a helyzetet – fogalmazott Németh Szilárd, Csepel polgármestere. – A vízdíjak területénél 5-10-szeres különbség is lehet a legkisebb és a legnagyobb árak között, ez ugye függ attól, hogy mekkora maga a cég, mekkora ügyvitelt lát el. Természetesen a kompenzáció is szóba kerülhet, komoly munkát fogunk végezni, és ezt tesszük le a kormány asztalára" – tette hozzá a fideszes politikus.

A vízszolgáltatóknak januártól új közterhet jelent a közművezetékek adója. Érdekképviseletük a héten tárgyal a kormánnyal.

„A vízműveket duplán érinti a rezsicsökkentés, hiszen a vízdíjból is és a csatornadíjból is várható ez a csökkentés – mondta a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára. – Azt gondolom, hogy elsősorban a karbantartások, kafetériamegvonás, illetve egyéb juttatások megvonásával tudják első körben kigazdálkodni" – tette hozzá Nagy Edit.

Az energiaszolgáltatók már számszerűsítik a rezsicsökkentés következményeit.

„A csak rajtunk végrehajtott rezsicsökkenés nagyon komoly hatást okozott, a cégcsoport szintjén többmilliárdos a veszteség éves szinten – fogalmazott az ELMŰ Nyrt. kommunikációs igazgatója. Boross Norbert reméli, hogy elbocsátásokra nem kerül sor. Az igazgató hozzátette, hogy „sajnos viszont a nálunk bedolgozó alvállalkozóknál a megrendelések volumenét csökkenteni kellett, hiszen a korábbi, éves harmincmilliárdos beruházási keretnek idéntől már csak a fele áll rendelkezésre."

Az áram, a gáz és a távhőtarifák januártól csökkentek 10 százalékkal. A víz-, a csatornadíj és a szemétszállítás pedig várhatóan júliustól lesz olcsóbb.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!