2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Gazdaság

Átlagosan 15-20 ezerrel csökkenhetnek a törlesztőrészletek

A kedvezményes végtörlesztők felének éri csak meg elszámolást kérni a bankoktól a jogszabály elfogadása után – legalábbis így számolnak a szakértők. A törvényt kedden kezdi tárgyalni a parlament. Egyes becslések szerint egy átlagos adósnak a jogszabály elfogadása és az elszámolás után 15-20 ezer forinttal lesz majd kevesebb a havi törlesztőrészlete.

Falus Zsolt Ferenc, a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet elnöke az elszámolási törvényen kívül további intézkedéseket vár a kormánytól: a végrehajtási cselekmények felfüggesztését addig, míg végleges megoldás nem születik.

Az egyesületnek majdnem félezer tagja van, többségük már régóta nem tudja fizetni a törlesztőrészletet, az elnök szerint így nekik nem jelent segítséget az új jogszabály, a többi adósnak viszont igen. Szakértők úgy számolnak: a törvény akár 15-20 ezer forintot is jelenthet havonta a törlesztőrészletekben egy átlagos hitel esetében.


A jogszabály részletezi, hogy az adósoknak hogyan és meddig kell visszakapniuk a pénzüket a bankoktól. A törvény azokra is vonatkozik, akik korábban kedvezményesen végtörlesztettek. Az eljárást márciusban kezdeményezhetik, 10 ezer forintért.

A végtörlesztéskor kapott árfolyamkedvezményt az elszámolásnál viszont beszámítja a bank a visszajáró pénzbe. „Azt gondoljuk, az érintetteknek kevesebb mint felének fogja megérni, hogy ezt a folyamatot elindítsák” – mondta el Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezetője.

A Fidesz frakcióvezetője a Hír TV Politika 8 című műsorában hangsúlyozta, az adósok többségének nincs teendője a hitelelszámolással, a bankoknak ugyanis a jövő év elején automatikusan meg kell küldeniük, hogy mennyi pénz jár vissza az ügyfélnek.

„Mi kapcsolatban vagyunk a bankokkal, tehát meghallgatjuk az ő érveiket. Csak azt látni kell, hogy az nem működik, hogy amikor ők akartak préselni egyet a családokon, akkor az mehetett, és most, amikor az a helyzet, hogy a prés őket érinti, akkor pedig méltányosság” – fogalmazott.

A devizahitelesek kártalanításáról szóló javaslatot már kedden tárgyalják a parlamentben, a törvényről várhatóan szeptember 24-én szavazhatnak a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!