2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Szinbád

Következik:

Szélesvásznú történelem - Szinbád 22:00

Gazdaság

Állami Számvevőszék: Felerészt teljesültek az Európa 2020 stratégia céljai

Magyarország felerészben teljesítette az Európa 2020 stratégia céljait, az EU ugyanakkor számos körülménnyel nem számolt a célok kijelölésekor - olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) honlapján olvasható csütörtöki közleményben.

  • Állami Számvevőszék: Felerészt teljesültek az Európa 2020 stratégia céljai

Az értékelésből kiderül, hogy Magyarország a foglalkoztatási célját már 2017-ben elérte, a szegénységben és kirekesztésben élők aránya a tervezettnél erőteljesebben csökkent, a diplomások aránya a 30 és 34 év közöttiek csoportjában szintén elérte a kitűzött célértékeket, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig ugyancsak kedvezőbben alakult a tervezettnél.

A megújuló energiaforrások aránya csak 2012-től 2014-ig, az energiamegtakarítás 2012-től 2015-ig volt megfelelő, a korai iskolaelhagyók aránya, kutatás-fejlesztési ráfordítások GDP-hez viszonyított aránya pedig nem érte el a megfelelő értéket - írták.

Az ÁSZ a hiányosságokat értékelve azt is megállapította, hogy az uniós célok kijelölésénél nem számoltak a váratlan kihívások lehetőségével, sem a gazdaság ciklikusságával. Előfordult például, hogy a világjárvány visszavetett korábban már teljesült célokat, így azok épp az időszak végére nem teljesültek. A célok megvalósításához ráadásul uniós szinten nem rendeltek forrásokat, így a számon kérhetőség is korlátozott - tették hozzá.

Az Európa Tanács 2010-ben fogadta el az Európa 2020 - Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája (EU2020) című dokumentumot. Ehhez kapcsolódóan a foglalkoztatás, a kutatás és fejlesztés, az éghajlatváltozás, az energia-felhasználás, az oktatás, a szegénység, a kirekesztés elleni küzdelem területén jelöltek 2020-ig megvalósítandó célokat - olvasható a közleményben. Az uniós stratégiai célok teljesítéséről szóló elemzés az ÁSZ honlapján olvasható.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!