2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Állami Számvevőszék: Felerészt teljesültek az Európa 2020 stratégia céljai

Magyarország felerészben teljesítette az Európa 2020 stratégia céljait, az EU ugyanakkor számos körülménnyel nem számolt a célok kijelölésekor - olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) honlapján olvasható csütörtöki közleményben.

  • Állami Számvevőszék: Felerészt teljesültek az Európa 2020 stratégia céljai

Az értékelésből kiderül, hogy Magyarország a foglalkoztatási célját már 2017-ben elérte, a szegénységben és kirekesztésben élők aránya a tervezettnél erőteljesebben csökkent, a diplomások aránya a 30 és 34 év közöttiek csoportjában szintén elérte a kitűzött célértékeket, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig ugyancsak kedvezőbben alakult a tervezettnél.

A megújuló energiaforrások aránya csak 2012-től 2014-ig, az energiamegtakarítás 2012-től 2015-ig volt megfelelő, a korai iskolaelhagyók aránya, kutatás-fejlesztési ráfordítások GDP-hez viszonyított aránya pedig nem érte el a megfelelő értéket - írták.

Az ÁSZ a hiányosságokat értékelve azt is megállapította, hogy az uniós célok kijelölésénél nem számoltak a váratlan kihívások lehetőségével, sem a gazdaság ciklikusságával. Előfordult például, hogy a világjárvány visszavetett korábban már teljesült célokat, így azok épp az időszak végére nem teljesültek. A célok megvalósításához ráadásul uniós szinten nem rendeltek forrásokat, így a számon kérhetőség is korlátozott - tették hozzá.

Az Európa Tanács 2010-ben fogadta el az Európa 2020 - Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája (EU2020) című dokumentumot. Ehhez kapcsolódóan a foglalkoztatás, a kutatás és fejlesztés, az éghajlatváltozás, az energia-felhasználás, az oktatás, a szegénység, a kirekesztés elleni küzdelem területén jelöltek 2020-ig megvalósítandó célokat - olvasható a közleményben. Az uniós stratégiai célok teljesítéséről szóló elemzés az ÁSZ honlapján olvasható.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!