2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

A válság előtti szinten a munkanélküliség

Történelmi csúcson a foglalkoztatás: tavasszal már több mint 4,1 millión dolgoztak az országban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint minden korcsoportban nőtt a munkavállalók száma. A foglalkoztatást nem csak a közfoglalkozatás növeli, egyre több munkahelyet a versenyszféra hoz létre.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a munkanélküliségi ráta a márciusi 8,3 százalékról 8,1 százalékra csökkent, ezzel pedig elérte a válság előtti mutatókat. Eközben a foglalkoztatottság is tovább nőtt. A 15-74 éves korosztályban 54 százalék volt a foglalkoztatási arány, ez azt jelenti, hogy egyszerre mintegy 4,1 millióan dolgoztak. A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára a jövőben a foglalkoztatás további bővülésére számít.

Fővárosi és Pest megyei álláshirdetések között lehetett válogatni a józsefvárosi állásbörzén. Az érdeklődők már a nyitáskor megtöltötték a közösségi házat. A munkaügyi központtal közösen megszervezett börzén 1650 munkahely közül válogathattak az érdeklődők. Szakképzettséget nem igénylő munkaköröktől kezdve a diplomát igénylőkig terjedt a kínálat.

– Nem névtelenül kap egy e-mailt, hanem itt egy személyes kapcsolat alakul ki kettőjük között, ugye, az állásbörzének az az elsődleges lényege, hogy itt már interjúzás zajlik, hogy a nap végén meg tudjuk mondani, hogy hány ember távozik innen állással – mondta Kovács Barbara, a Józsefvárosi Közösségi Házak igazgatója.

A VIII. kerületben tavaly 28 százalékkal, 2950-re csökkent az álláskeresők száma. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere hangsúlyozta: a gazdaság teljesítménye és nem a közfoglalkoztatottak miatt csökkent a munkanélküliek száma.

– Világosan látszott, hogy az önkormányzatnak is, bár szerény az eszköztára a munkahelyteremtés szempontjából, be kell szállnia ebbe az ügybe. Világosan látszott, hogy nagyon sok olyan rendes, tisztességes, becsületes ember él Józsefvárosban, aki szeretne és tudna is dolgozni, csak nincsen lehetősége. Éppen ezért öt évvel ezelőtt kezdtük el az állásbörzék szervezését, azóta körülbelül 8-9 ezer álláshelyet kínáltunk már a józsefvárosiaknak. Ezeknek egy jelentős része betöltésre is került – közölte Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere.

A válság kitörése óta nem volt rá példa

Magyarországon egyre több családban váltja fel a segélyt a munkabér. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt hónapokban tovább nőtt a foglalkoztatottak száma. Tavasszal már 4,1 millió ember dolgozott az országban, 238 ezerrel többen, mint tavaly ilyenkor. A munkanélküliség 8,1 százalékra csökkent, erre a 2008-as gazdasági válság kitörése óta nem volt példa. A foglalkoztatás bővítése továbbra is kormányzati cél.

– A 2014–2020 közötti időszakban a források igen jelentős része gazdaságélénkítésre, gazdaságfejlesztésre fordítódik. Ezen belül is több mint 600 milliárd forint kifejezetten a foglalkoztatásnövelésre. Tehát a legfontosabb lábunk a versenyszférában való növekedés lesz a következő években. Emellett természetesen azokon a területeken, ahol nincs a versenyszféra olyan mértékben jelen, ahogy szeretnénk, ott továbbra is a közfoglalkoztatás egy fontos, jelentős foglalkoztatási forma lesz, de nem a végcél lesz, mint ahogy ezt korábban is hangsúlyoztuk – nyilatkozta a Hír TV-nek Czomba Sándor.

A munkahelyteremtést azzal is ösztönzi a kormány, hogy az országba érkező uniós fejlesztési források 60 százalékát a következő években gazdaságfejlesztésre fordítják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!