2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Gazdaság

A szankcióknak nem lesz drasztikus hatása

A magyar gazdasági növekedést nem befolyásolja majd jelentősen az orosz importtilalom - legalábbis az elemzők nagy része szerint. Ők úgy számolnak, hogy éves szinten 0,2 százalékponttal vetné vissza a GDP növekedést, ha az Oroszországba irányuló teljes mezőgazdasági kivitel kiesik. Nem aggódik a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet sem – szerintük a szankcióknak nem lesz drasztikus hatása. Magyarországon a gazdák 2,5 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt állítanak elő, a termelés 5-7 százaléka irányul az orosz piacra.

A tejterméktanács attól tart, Putyin embargója miatt az áru bennragad az uniós piacon. Azt sem tartják kizártnak, hogy átcímkézett termékek jelennek meg a hazai piacon, amelyek miatt a hatóságok munkája megnőhet. Az almatermelők is a nyomott árak miatt aggódnak.

„Európa környező országaiban is igen jó termés várható, nagy fenyegetettség ugye számunkra Lengyelország, aki az Európai Unió legnagyobb almatermesztője, közel 4 millió tonna almát termelnek és sajnos a nemzetközi viszonyok miatt ők a legnagyobb piacukat, a keleti piacot elveszítették és várhatóan az az alma is az unióban fog piacot keresni magának. Ez azt jelenti, hogy velük kell, hogy versenyezzünk és ez nagyon megnehezíti a dolgunkat” - fejtette ki Vitális István a Viti-Fruit Kft. ügyvezetője.


A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet adatai szerint a magyar gazdák 2,5 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt termelnek, amelyből 5-8 százalék kerül az orosz piacra. Mártonffy Béla elnök azt mondja, a szankció nem dönti be az ágazatot, de mégsem jött jókor az oroszok lépése, ugyanis 2020-ig jelentős fejlesztést irányoztak elő többek között Oroszország irányába.

Az elemzők eltérően ítélik meg a GDP növekedést, van aki úgy látja, 0,2 százalékponttal, míg mások szerint 0,5 százalékponttal is visszavetheti a gazdasági növekedést az orosz embargó. Magyarországnak milliárd eurós tételt jelenthet az exporttilalom.

A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium közleményében azt írta, az orosz lépés hátrányosan érintheti mind az európai uniós termelőket és exportőröket, mind az oroszországi fogyasztókat, és Moszkva döntése negatívan hathat a magyar–orosz kapcsolatokra is.

Nehéz megítélni

Az ukrajnai válságnak nagyobb a hatása az euróövezetre, mint a világ más részeire, jelentette ki az Európai Központi Bank elnöke a pénzintézet kormányzótanácsának havi ülése után. Mario Draghi szerint ugyanakkor csak néhány pénzügyi intézmény függ jelentősebben Oroszországtól. Hozzátette, nagyon nehéz megítélni, milyen tényleges hatása lesz az EU-s gazdasági szankcióknak és a válaszul bevezetett orosz büntetőintézkedéseknek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!