2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Kormányinfó 09:30

Gazdaság

A miniszter receptje: együnk több almát

A hazai alma vásárlására buzdít a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor a fogyasztás növelésével csökkentené az orosz embargó miatti károkat az ágazatban. A külgazdasági tárca államtitkára 80-100 millió euróra becsüli azt a veszteséget, ami a magyar termelőket éri a mezőgazdasági árukra kivetett importtilalom miatt.

A fákon hagynák az almát egyes termelők, hogy megspórolják a betakarítás, a szállítás vagy a tárolás költségeit. A hazai és a környező országok rekordtermése és az orosz embargó miatt megugrott a kínálat, drasztikusan lenyomva a gyümölcs átvételi árát.

A Demokratikus Koalíció agrárpolitikusa egy láda almát adott volna át a kormánypártokkal szövetséges Magosz elnökének, de nem érte utol Jakab Istvánt. „A magyarországi almatermés 70 százaléka ipari alma. Ez önmagában jelzi, hogy bizony nekünk nem a lengyeleket kell szidnunk, ha ide sok jó minőségű almát hoznak, hanem magunkat, amiért nem vagyunk képesek a versenyt fölvenni velük” – mondta el Nagy-Huszein Tibor, a párt elnökségi tagja.

„Máskor is volt már probléma termékfelesleg miatt, akkor is sikerült ezt megoldani, most is sikerül” – mondja Fazekas Sándor. A miniszter egyik receptje a hazai fogyasztás növelése. „Korai még arról beszélni, hogy mekkora károk keletkeznek, a termés még a fákon van. Mindent megteszünk azért, hogy a termelők méltányos kárpótlásban részesüljenek, ugyanakkor nagyon fontos az, hogy minél több almát vásároljunk. Tehát olyan akciókat tervezünk, olyan elképzeléseink vannak, amelyek a közvetlen értékesítést teszik lehetővé. Én bízom benne, hogy a belső piac is lényegesen több almát fog fölvenni, mint korábban, illetve további piacokat keresünk” – fogalmazott Fazekas Sándor.

A külgazdasági tárca államtitkára 80-100 millió euróra becsüli azt a kárt, amely a magyar termelőket éri a mezőgazdasági árukra kivetett orosz importtilalom miatt. „Az Oroszország felé irányuló magyar exportkár az nagyobb ennél. Mert ha hozzáveszem a gyógyszereket vagy éppen a közúti járművek exportját, akkor ez csak önmagában egy 300-320 millió eurót jelent. De ezek a károk már március elejétől, február végétől érintenek bennünket, tehát nem szigorúan ehhez az embargóhoz, az orosz válaszreakcióhoz köthetők” – fejtette ki Mikola István.

Az Európai Unió mindössze 420 millió eurót különített el az orosz embargó okozta károk enyhítésére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!