2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Gazdaság

A hazai tejpiac tisztulását várják a folyamatos ellenőrzéstől

A hazai tejpiac tisztulását várja a szaktárca helyettes államtitkára a folyamatos ellenőrzésektől. A múlt héten több mint 62 ezer liter tejet és mintegy 3 ezer kilogramm egyéb tejterméket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Egy hete, az áfacsalások miatt kezdték ellenőrizni az UHT tejeket importáló és forgalmazó nagykereskedőket és forgalmazókat. Sok helyen találtak olyan terméket, amelynek eredetét a forgalmazó nem tudta igazolni, szavatossága pedig lejárt.

A Földművelésügyi Minisztérium a múlt héten soron kívüli ellenőrzést rendelt el a nagykereskedőknél és forgalmazóknál, amelyek ultrapasztőrözött tejet importálnak. Felmerült ugyanis, hogy a beszállítók nem fizetnek a termékek után áfát, ezért került olcsóbban a külföldi tej a magyar üzletek polcaira. A razzia során több mint 62 000 liter UHT tejet és 3000 kilogramm sajtot foglaltak le. Azokat a tejeket és sajtokat, amelyeknek nem tudták igazolni az eredetét, megsemmisítették. A Tej Terméktanács elnöke szerint folyamatossá kellene tenni a hatósági vizsgálatokat.

A Fölművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára a hazai tejpiac megtisztulását, több jó minőségű tejterméket és a hazai vállalkozások erősödését várja a rendkívüli ellenőrzésektől. „Azt várjuk, hogy a tejtermelők, tejfeldolgozók piaci helyzete javuljon, ezáltal több jó minőségű magyar termék kerüljön a boltokba és csak legálisan, a minden előírásnak megfelelően forgalmazó vállalkozások maradjanak a piacon. Az ellenőrzésnek éppen ezért nincsen határideje. Amíg az szükséges, addig folytatjuk” – mondta Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeleti helyettes államtitkár.

A hatóság mintegy 40 céget bírságolt meg. Ezek többmilliárdos büntetésre számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!