2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Gazdaság

A görög államadósságot cincálják

A görög államadósság visszavásárlásáról tárgyalnak hétfőn az uniós pénzügyminiszterek Brüsszelben. Angela Merkel vasárnap egy lapinterjúban jelentette be, hogy Németország támogatja a görög válság kezelését. A németek jövőre 44 milliárd eurót pumpálnak a görög gazdaságba, emiatt a német államháztartási hiány is nő, majdnem 1 milliárd euróval.

A német kancellár az uniós pénzügyminiszterek ülése előtt arra célzott, hogy valószínűleg elengedik a görög államadósság egy részét. Angela Merkel azért engedett eddigi elutasító álláspontjából, mert belátta: többe kerülne a görögök távozása az eurózónából, mint a válságkezelési program végrehajtása.

A berlini kormányban azonban nem teljes az egyetértés, a német pénzügyminiszter szerint az adósság leírásával gyors változások nem várhatók. „A görög adósság leírására vonatkozó spekulációk rossz hatással vannak a helyzetre. Ha bejelentjük az adósság leírását, azonnal csökken a görögök szándéka a takarékoskodásra. Ezért tartom ezt rossz kezdeményezésnek” – nyilatkozta Wolfgang Schaeuble.


Angela Merkel is azzal számol, hogy a német adósságot nem most, hanem csak 2014 után engedik el, amikor már Görögország adósságtörlesztés nélkül számolt egyenlege pozitív lesz.

„Természetesen senki sem gondolja, hogy a görög történet véget ért. Nagyon optimista lennék, ha azt mondanám, hogy a számtan alapján a görög adósságválság megoldódott” – fogalmazott Adam Cole piaci elemző.

A legnagyobb probléma továbbra is az, hogy kormány az adósság egy részétől semmiképp sem tud megszabadulni. A görög bankoknál, befektetőknél, magánembereknél nagyjából 60 milliárd euró értékű államkötvény van, ők pedig vissza akarják kapni a pénzüket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!