2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Gazdaság

85 százalékos szint fölött az államadósság

Meghaladta a GDP 85 százalékát az államadósság a második negyedév végén – négy éve volt utoljára ilyen magas. A Nemzetgazdasági Minisztérium optimista: a tárca államtitkára arra számít, hogy év végére a tavalyi szint alá csökken majd a mutató, ráadásul a gazdasági növekedés is nagyobb lesz – az előrejelzést 2,3-ról 3,1 százalékra emelték. Az ellenzéki pártok a kormány kudarcáról beszélnek.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a GDP-arányos államadósság most 85,1 százalékon áll. Ennek oka a második negyedévre eső 434 milliárd forint nettó adósságfelvétel, valamint a forint gyengülése. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte: a 2014-es év finanszírozása során az Államadósság Kezelő Központ már az év elején biztosította az idén lejáró tartozások fedezetét; vagyis: az adósság mostani növekedése nagyrészt ennek az előtartalékolásnak köszönhető. „Az államadósság-mutató értékét mindig év végén kell nézni. Az év végi érték az, ami számít; mind a jogszabályok szempontjából, mind a befektetők megítélése szempontjából. Évközi adatokból tehát nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Az államadósság alakulásának is van egy szezonalitása. Ami azt jelenti, hogy hullámzik az államadósság-adat. Arra számítok, hogy év végére a tavalyi szint alá csökken az államadósság mértéke” – nyilatkozta Banai Péter Benő, az NGM államháztartási államtitkára.

Erre számítanak az elemzők is. „Az államadósság-kezelő több papírt adott el, mint ami indokolt lett volna, és ezekből a többletforrásokból fogják majd valószínűleg finanszírozni a lejáró államadósságot – akár a devizában lejárót is –, tehát nem lesz új devizakötvény-kibocsátás, ami lejjebb fogja szorítani az államadósság-mutatónkat. Másrészről pedig egy kis forinterősödés, ha bekövetkezne, az is segíthetne. De hát ezt egy erős feltételes módban szabad mondani. Másrészről talán segítheti a csökkenést azt, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén a tervezettnél magasabb lehet. Ugye korábban 2 százalék körül tervezett a kormány, és nem kizárt, hogy 3 százalék fölött alakul, ami ugyancsak ezt a mutatót lejjebb szoríthatja” – vélekedett Tóth Gergely, a BudaCash Brókerház vezető elemzője.

Az előrejelzést már módosította a nemzetgazdasági miniszter: 3,1 százalékos gazdasági növekedésre számít. A kabinet az áprilisi konvergenciaprogramban még 2,3 százalékos bővüléssel számolt. Varga Mihály szerint a javuló gazdasági folyamatok miatt a jövedelmek is emelkedhetnek, ami a fogyasztásra is kedvező hatással lesz.

Az ellenzék közleményben reagált az adatokra: a baloldal szerint Orbán Viktor és Matolcsy György csatát vesztett az államadóssággal szemben, ezért a paksi atomerőmű bővítésére felvett orosz kölcsön felmondására szólították fel a kormányt. A Jobbik pedig az államadósság átütemezését sürgeti. „Hogyha így folytatódik, akkor ismét túlzottdeficit-eljárás indul az Európai Unióban Magyarország ellen, ezért azt javasoljuk, hogy a kormány haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az államadósság átütemezéséről, a terhek könnyítéséről. Ugyanúgy, mint ahogyan számos más ország a világon ezt sikeresen megtette” – mondta Volner János, a radikális párt képviselője.

A Fidesz szerint a kormány 2010 óta törleszti az adósságot, amit az előző balliberális kormányok az országra hagytak. 2010-ig az MSZP kormány 8300 milliárd forintról 22 ezer milliárdra emelte, vagyis csaknem megháromszorozta az államadósságot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!